0:00

Pachetul de servicii medicale de bază a fost „activat”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Începând de ieri, 1 iunie, Pachetul de servicii medicale de bază și Contractul-cadru au intrat în vigoare. Cuvintele cheie folosite de reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în alcătuirea pachetului de servicii medicale de bază sunt: prevenție și scăderea fraudelor din sistem.

Mai puține internări, mai multă prevenție

La capitolul prevenție, de amintit sunt consultațiile pentru evaluarea riscului individual la persoanele asimptomatice (fără semne de boală – n.r.) care se vor face prin completarea unei riscograme. Astfel, persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani vor trebui să facă o vizită la medicul de familie o dată la 3 ani, iar cei cu vârsta peste 40 de ani se vor prezenta la medicul de familie anual. Excepție fac persoanele depistate cu risc înalt, care se vor prezenta anual pentru consultații. Tot în pachetul de bază, la supravegherea gravidelor, pe lângă testarea HIV, care se făcea până acum, s-a introdus și testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B și C. Au fost introduse și consultații de monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major asupra îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi. Pentru protecția și asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asigurați, a fost revizuită lista investigațiilor medicale paraclinice din pachetul de bază (au fost introduse o serie de investigații noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron etc.) În același timp, nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie și fitoterapie.

Noul contract-cadru prevede și noi măsuri la asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicină dentară. În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultații, servicii profilactice, tratamente protetice și ortodontice, precum și alte tratamente, inclusiv servicii de urgență.

Referitor la asistența medicală spitalicească, au fost evidențiați factorii de care trebuie să se țină cont în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă și au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi. Pentru scăderea numărului de internări, au fost precizate afecțiunile care pot fi diagnosticate și tratate în regim de spitalizare de zi:  afecțiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriție, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozități coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecțiuni care necesită administrare de medicamente.

Pachet de bază „informatizat”

Cu noul contract-cadru, oficialii din sănătatea dau garanții că birocrația va fi redusă. Una din măsuri vizează utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, introducerea facturii electronice și utilizarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES) al pacientului. Prin DES sunt integrate datele medicale ale pacienților într-un sistem unitar şi securizat, disponibil online şi care se actualizează permanent cu informațiile introduse de furnizorii de servicii medicale. Astfel, fiecare pacient va avea propriul dosar care va conține, într-o prima fază, toate datele medicale deja existente în sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceste date nu vor fi accesibile decât pacientului sau reprezentatului legal al acestuia, medicii având acces la dosar doar după acordul pacientului.

Totodată, a fost introdusă obligația la nivelul furnizorilor de a nu încasa sume de la pacienți pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii. Reprezentanții MS au precizat că sunt disponibile aproximativ 200 de afecțiuni care se pot trata în spitalizare de zi și 100 de proceduri, diagnostice, în ambulatoriu de specialitate.

Marian TEODOROF

Articolul precedentConsilierii PSD și PDL, solidari cu incompatibilul Vasiloiu
Articolul următorDSP Neamț, plan de măsuri împotriva poliomielitei