tomulet

* Cristian Tomuleț: ”De ce modificăm organigrama spitalului în fiecare lună?”

Consilierii județeni din acest mandat s-au remarcat până acum prin votul dat pe baza instrucțiunilor primite prin telefon de la superiorii ierarhici și prin plăcerea pe care o au să se audă vorbind. Ce-i drept, unora le place asta mai mult decât altora. Cristian Tomuleț este unul dintre ei. Intervențiile sale în plen rareori au putut fi considerate pertinente și, dacă la început mai făceau deliciul auditoriului, e deja multă vreme de când nu mai stârnesc nici măcar hazul. Asta nu înseamnă că onorabilul consilier nu insistă. Un nou episod s-a derulat în ședința de joia trecută, când Tomuleț a avut o nedumerire și n-a ezitat să și-o exprime public, mai ales că erau și camerele de televiziune de față. Era momentul votului pentru modificarea organigramei și statului de funcții ale Spitalului Județean Neamț.

”Nu mi se pare normal  să modificăm în fiecare lună statul de funcții și organigrama la spitalul județean. Există vreun plan de management la spital? De ce se tot modifică, lună de lună?”

Dacă ar fi avut curiozitatea să răsfoiască măcar cadrul legal în care-și exercită mandatul de consilier județean – ca să nu ne referim și la prevederile legale sub incindența cărora activează prin diverse entități finanțate din bani publici, gen societăți de interes județean sau municipal -, dl. Tomuleț ar fi știut că, dacă tăcea, filosof rămânea. A trebuit să-i explice Dan Constantin, cel care îi și indica până mai ieri cum trebuie să apese pe buton la vot:

”Sunt modificări care se impun. De exemplu, am aprobat anul trecut posturi de rezident an II, acum aprobăm de rezident an III. E firesc și normal. Sunt promovări care țin de cariera profesională și de vechime, ceea ce înseamnă desigur și modificări de ordin salarial. Eu pot să vă spun că în acest moment, la Spitalul Județean, din 1.300 de oameni cât ar trebui, există un deficit de 330 de oameni, ca să putem fi în normalitate. Deci ar mai trebui peste 300 de persoane angajate pentru ca activitatea să se desfășoare normal”.

Întrucât nu e destul până nu e și fudul, Cristian Tomuleț a insistat:

”Lăsați, că am văzut eu că doi șoferi de la SMURD au devenit posturi la registratură și sunt asistenți principali care nu merg în sus, ci merg în jos”.

Cu o răbdare demnă de un psihopedagog talentat, Dan Constantin i-a explicat și asta:

”Atunci când pleacă un asistent principal și nu există solicitare pentru ocuparea postului său, dar există solicitări pentru treaptă inferioară, desigur că postul de transformă într-unul debutant”.

Înfrânt, dar fără să se predea, Tomuleț a sucit-o:

”Eu mă plâng, la fel ca și cetățenii județului, de sistemul de urgență de la spitalul județean. Nu e posibil ca un suferind să stea 5 ore să aștepte din lipsă de personal!”.

Aparent, dl. Tomuleț a avut ocazia de a se convinge personal de serviciile celor de la Urgențe și n-a fost mulțumit. A fost momentul când Dan Constantin a devenit avocatul celor de la UPU:

”UPU are un anumit regim, inclusiv de finanțare, direct de la Minister, tocmai pentru că este foarte important. Când ajunge un pacient, se stabilește, la o primă evaluare, codul de urgență în care se încadrează, cod care poate fi de la verde la roșu. De aceea, e posibil ca uneori să existe timp mare de așteptare. Dvs. fiți convinși că acolo sunt specialiști foarte buni, dovadă că la noi nu au existat cazuri de culpă medicală. Există o anumită prioritate, care ține de protocolul de urgență. Eu cred că, în acest moment, Colegiul Director și Consiliul de Administrație al Spitalului Județean respectă întru totul legislația în vigoare”.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentSărbătoare în marea familie romașcană / Primarul Laurențiu Leoreanu împlinește 49 de ani
Articolul următorPrimarul Romanului se leapădă de politică