Procurorii anticorupție au finalizat un alt dosar penal în cazul fraudării obținerii permiselor de conducere de la Suceava, în cauza denumită generic Fabrica de permise. Acest din urmă dosar ajuns recent la instanță este al nouălea din serie. DNA a trimis în judecată 79 de persoane între care șeful Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, Obreja Radu Ionuț, pentru luare de mită. În același dosar au fost deferiți justiției un instructor auto și candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, pentru dare de mită. Alți 18 acuzați, între care un ofițer de poliție și alți candidați, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru dare de mită și cumpărare de influență.
Faptele au avut loc din 2020, când șeful de la Permise Suceava, împreună cu alți polițiști ar fi constituit un grup infracțional organizat, din care ar fi făcut parte și instructori auto și administratori de școli de șoferi, precum și persoane fără o calitate specială, care avea ca scop fraudarea examenelor teoretice pentru obținerea permisului de conducere, contra unor sume de bani. „Concret, în contextul menționat mai sus, în perioada 17.07.2020 – 16.09.2020, inculpatul Obreja Radu Ionuț, în calitate de lucrător la sala de examinare, ar fi pretins și primit de la candidați/cursanți prin intermediul unor lucrători de poliție sau a altor intermediari, diverse sume de bani, cuprinse între 800 de euro și 1.800 de euro pentru a comunica candidaților răspunsurile corecte aferente examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere sau pentru a permite candidatului să pătrundă în sala de examinare având asupra sa echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio/video utilizate în vederea fraudării probei teoretice din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere”, conform DNA.
Instructorul auto avea ca sarcini asigurarea accesului persoanelor interesate la grupul infracțional specializat în fraudarea probelor teoretice pentru obținerea permisului de conducere și al comiterii de infracțiuni de dare și luare de mită; instruirea beneficiarilor, atât cu privire la atitudinea pe care trebuie să o adopte odată ajunși la locul preluării lor de către ceilalți membri ai grupării (în sensul de a nu comunica cu alte persoane, de a nu divulga chestiuni referitoare la activitatea infracțională), cât și cu privire la maniera de fraudare a examenului; intermedierea remiterii sumelor de bani cu titlu de mită către liderul grupării, prin preluarea acestora de la candidat și remiterea lor către comisarul șef Obreja, direct sau prin intermediari.
În cursul anului 2020, 94 de candidați la examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere, beneficiind de ajutorul unor intermediari, i-ar fi remis lui Obreja cu titlul de mită sume de bani cuprinse între 200 de euro și 5.500 de euro, pentru ca acesta din urmă, în calitate de lucrător la sala de examinare, să le comunice candidaților respectivi răspunsurile corecte aferente examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere categoria B.
(G. S.)