0:00

Dezbateri în spirit de glumă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* propunerea de înființare a unui centru de informare și îngrijire a femeilor maltrate, a fost recepţionată de primarul Leoreanu cu o glumă, învățată în Republica Moldova: “Femeia vânătă azi este femeia îmbufnată de ieri”

Ieri, la Roman și Săbăoani a avut loc acțiunea „Caravana bunei guvernări”, eveniment organizat de Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC) – proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. La Roman, la eveniment au participat preoți, medici, profesori, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile și oameni de afaceri. În ciuda îndemnului organizatorilor, interactivitatea s-a pornit mai greu, iar pe lângă problemele identificate, s-au spus și bancuri și pilde.

Alina Iosifescu, coordonator al programului, a declarat că intenția este de a prelua problemele locale din 30 de orașe și comune, iar la final, să fie organizate șase grupuri de dezbateri și influențare a politicilor publice în șase comunități selectate și implementarea a cel puțin uneia dintre metodele inovatoare promovate, în fiecare dintre cele șase comunitati alese. Una dintre propunerile romașcanilor a fost înființarea de săli de sport în școlile unde nu există astfel de spații. De asemenea, invitații au văzut ca oportună și aplicarea unor strategii de integrare a rromilor în comunitate. O altă propunere a fost pentru înființarea unui centru de informare și îngrijire a femeilor maltrate, ocazie cu care primarul Laurențiu Leoreanu a făcut și o glumă, învățată în cadrul unei vizite în Moldova: “Femeia vânătă azi este femeia îmbufnată de ieri”. Preotul Mihăiță Popovici a propus un program la nivel național de “însănătoșire morală a comunității”, considerând că rădăcina tuturor relelor nu ține de criza economică, ci este de factură morală. Și s-a mai spus un banc: “Dumnezeu a decis să se dea câte o poruncă pentru fiecare popor. Când a ajuns la evrei, aceștia au întrebat cât costă porunca, iar Dumnezeu a răspuns că nu costă. Și atunci poporul evreu a spus: Dați-ne zece porunci!”. O altă problemă specifică Romanului este destrămarea familiilor din cauza faptului că un membru este plecat la muncă în străinătate și lipsa locurilor de muncă. După ce au căzut de acord că “Dumnezeu îți dă, dar nu-ți pune în traistă”, ultimul banc spus a vizat cititul: “O tânără dă la facultate și pică examenul. Merge la preot și-l roagă să-i citească din Biblie. Dă iar examenul și îl pică. Merge din nou la preot și-l roagă să-i citească mai mult, mai frumos, mai tare. Preotul îi spune: eu îți citesc, fata mea, dar trebuie să citești și tu”. Dacă proiectele propuse vor fi selectate, Romanul va beneficia de finanțarea din acest proiect. Va fi un semn că s-a glumit cu spor!

Claudia MATEI

Articolul precedentÎn 2014, adunarea secretarilor de judeţe, la Piatra Neamţ
Articolul următorHărnicie romaşcană pe final de an