0:00

În Miercurea Săptămânii Sfintelor Pătimiri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Femeia păcătoasă este un exemplu de pocăinţă, ea a spălat picioarele Mântuitorului, iar Acesta, în Marea şi Sfânta Joi, le spală pe ale apostolilor. Iuda Iscarioteanul, unul din cei 12 apostoli, se revoltă pentru suma dată de femeie pe mir, 300 de dinari, plata pe un an a unui lucrător, dar el îl vinde pe Hristos pentru 30 de arginţi.

Din punct de vedere liturgic, cu Sfânta şi Marea Miercuri se termină perioada de pocăinţă, fiind şi ultima zi când se mai rosteşte rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. De acum, începe împreună-pătimirea noastră cu Iisus Hristos. Aceasta zi ne îndeamnă să ne apropiem de Hristos, oricât ne-am socoti de păcătoși. Oricât de păcătoși am fi, dacă ne întoarcem la Dumnezeu, Acesta ne va ierta, căci nu voiește moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu.

Hristos a spus că nu a venit pe pământ pentru cei care se consideră drepți, ci pentru cei care-și recunosc păcatele. Sub îndemnul acestor cuvinte, credincioșii ar trebui să știe că părerea de rău și întoarcerea la cele ale lui Dumnezeu pot curăța de păcate pe oricine.

Articolul precedentPRIMIM LA REDACŢIE / Precum şi noi iertăm greşiților noştri
Articolul următorMiercurea Mare: Pilda tâlharului înţelept