Cu o întârziere de vreo 4-5 zile, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) a remarcat succesul Lotului olimpic de chimie al României, care a obţinut 6 medalii în cadrul competiţiei internaţionale desfăşurate la Moscova.
Între laureaţi, se află şi Sabina Giorgiana Fîrţală (Colegiul Naţional “Petru Rareş”), care a obţinut medalia de bronz.
Comunicatul MENCS:
“Lotul olimpic de chimie al României a cucerit şase medalii (două medalii de aur, două medalii de argint şi două medalii de bronz), la a 50-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev”, desfăşurată în perioada 1 – 8 mai, la Moscova.
Medaliile de aur au fost obţinute de Andrei Iliescu (clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Paul Haidu-Gerea (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa). Ambii elevi au fost laureaţi cu aur şi argint la ediţia precedentă, însă spre deosebire de anul trecut, Andrei Iliescu a reuşit să se claseze pe locul I cu punctaj maxim.Medaliaţii cu argint sunt Cristian Robert Râclea (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi), care şi-a egalat performanţa din 2015, şi Mihnea Daniel Zoican (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti). Medaliile de bronz au revenit elevelor Georgiana Sabina Fîrţală (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ) şi Raluca Dărăuţă (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău).
Competiţia presupune susţinerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care două probe teoretice şi una practică/experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.
La această ediţie jubiliară a concursului au participat 120 de elevi din 19 ţări”. (M. CONSTANTINESCU)