0:00

Sabina Giorgiana Fîrțală (CN „Petru Rareş”), bronz la Olimpiada Internațională de chimie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSabina Giorgiana Fîrțală, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național “Petru Rareș” Piatra Neamț, a adăugat, în palmaresul personal, o medalie de bronz (alături de medalia de argint obținută anul trecut la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada 2015), la Olimpiada Internațională de chimie „Dmitri Mendeleev”, anunţă Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ într-un comunicat de presă.

„Transmitem felicitări elevei Sabina Giorgiana Fîrțală, părinților și profesorilor acesteia pentru performanțele de aur obținute în cadrul competitiv international, contribuind la identificarea și recunoașterea școlii de chimie nemțene, atât în plan national și mai ales în arealul extern. Dorim Sabinei succes la examenul maturității, care va debuta în curând și putere de muncă, concentrare maximă, spor, încredere în propriile forţe pentru parcurgerea etapelor de pregătire și selecție a lotului naţional, participant la Olimpiada Internațională de Chimie din Pakistan/Karachi, de la sfârșitul lunii iulie 2016”, se precizează în comunicatul ISJ Neamţ, semnat de prof. Ioana Tudoran-Moga.

Sabina Giorgiana Fîrțală (CN „Petru Rareş”), bronz la Olimpiada Internațională de chimie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUniversitatea “Mikhail Lomonosov” din Moscova a organizat, în perioada 1-8 mai, ediția a 50-a, jubiliară, a Olimpiadei Internaționale de chimie „Dmitri Mendeleev”. Au participat 20 de țări și 120 de elevi. România a fost reprezentată de 6 elevi selectați în urma probei de baraj a Olimpiadei Naționale de chimie, ediția jubiliară cu numărul 50, organizată de județul Bacău.

Competiția a presupus parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care două probe teoretice și una practică/experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare dintre cele 5 secțiuni incluse: chimie fizică, științele vieții, chimie anorganică, chimie organică și chimie analitică. Ultima probă experimentală s-a organizat și desfășurat la Universitatea “Mikhail Lomonosov” Moscova.

Toți participanții din România au probat disponibilitățile școlii românești de chimie, meritele exprimându-se în două medalii de aur, două medalii de argint și două medalii de bronz. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentScandalul dezinfectanţilor – Faza percheziţiilor la spitale!
Articolul următorBărbatul care a dispărut de acasă a fost găsit
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.