0:00

Creșele strâng bani sub forme dubioase?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  •  părinții care au cotizat cu bani pentru îmbunătățirea condițiilor din creșe nu au primit nicio chitanță doveditoare a „actelor de caritate”, la care au fost îndemnați
  • „Nu vedem din punct de vedere financiar-contabil, forma legală a acestor bani, trebuie sprijinită, suportată de o formă legală. Sub ce formă legală îi dați? Mi-i dați mie așa, la o cafea, cum v-ați gândit?”, a declarat dr. Valeriu Căileanu, directorul Creșei Piatra Neamț, cu privire la banii care s-ar strânge de la părinți

Cazul asistentei-șefe, de la Creșa Mărăței din Piatra-Neamț, expus în paginile ziarului „Ceahlăul”, marcă înregistrată, scoate la iveală ițele încurcate după care se pare că funcționează circuitul banilor strânși de la părinți, pentru îmbunătățirea condițiilor din creșe. Dr. Valeriu Căileanu, directorul Creșei Piatra Neamț spune că s-a autosesizat în cazul asistentei de la Creșa Mărăței și va verifica cele apărute în cotidian. Directorul s-a arătat revoltat de cele expuse în cotidian și a acceptat să ne acorde un punct de vedere asupra situației actuale a creșelor din Piatra Neamț, pe care le coordonează din anul 2005.

„Intenția mea este aceea de a merge la Creșa Mărăței și de a vorbi cu asistenta-șefă, ca să mă lămuresc în privința celor scrise, dacă așa s-a întâmplat și să aflu o explicație, o motivație, de ce s-a procedat așa pentru că eu n-am vorbit și n-am lăsat să se înțeleagă lucrul acesta absolut niciodată”, a declarat directorul Căileanu.

Una din dilemele invocate cel mai des de părinții copiilor înscriși la creșe este aceea dacă este normal să se perceapă consumabile de la părinți. Adică, pe scurt, dacă un părinte trebuie să vină de acasă cu șervețele, linguri, farfurii, pahare, săpun sau alte obiecte ca să fie sigur că al lui copil este îngrijit cum trebuie. Surprinzător pentru multe mame, care ne-au spus că așa ceva este un lucru normal și că această practică este una împământenită la toate creșele, venim cu declarația reprezentantului:

„Nu intră în obligația lor (n.r. – a părinților). Nu este obligația părinților și nici nu trebuie condiționat și nici nu trebuie să li se pună în vedere acest lucru. Cel care ar trebui să fie anunțat despre inexistența acestor produse ar trebui să fie directorul sau contabilul-șef al instituției, pentru a face demersurile necesare în vederea achiziționării respectivelor articole. Și aici mă refer la absolut tot, mai puțin partea cu mobilierul, pentru că s-a pus accent în articol cu mobilierul”, a precizat dr. Căileanu.

 Creșele strâng bani sub forme dubioase?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bani strânși la grămadă

La partea cu mobilierul, descoperim că strângerea banilor, sub o formă de așa-zisă donație, se face după o metodă mai puțin obișnuită, departe de ideea de cetățean european cu drepturi depline. Eu, părinte, care ajung la concluzia că este bine să ajut cu un ban instituția unde copilul meu își petrece o mare parte din timp, aflu că n-am cum să primesc o chitanță. Deci, îi „plasez” mai departe, pe încredere, comitetului de părinți. Scena seamănă izbitor cu cea în care se strângeau banii pentru fondul clasei în școli. Acum, după toate “evenimentele” scoase la iveală în mass-media, au luat naștere asociațiile non-profit purtătoare de cont, care pot emite chitanță prin contabilitatea școlii, pentru fiecare leuț dăruit de părinte. La creșe nu este cazul deoarece, se pare că, părintele care cotizează cu o sumă de bani nu vede nimic. Decât promisiunea că au fost înlocuite niște jafuri de dulapuri, dacă ar fi să ne luăm după spusele asistentei-șefe de la Creșa Mărăței.

„Vă reamintesc că există în prezent o lege din 2010, dată de Guvern, prin care, pentru buna administrare a banului public, se interzicea cu desăvârșire instituțiilor achiziționarea de: autoturisme, echipamente IT și mobilier. Dacă s-a reușit sau se poate reuși înlocuirea lui (n.r. – a mobilierului) se face numai și numai cu acordul comitetului de părinți, dar nu prin obligarea unui nou părinte, a unui nou venit. Având în vedere blocajul legal, că noi, ca instituție, nu putem achiziționa, rămâne la latitudinea părinților să hotărască dacă se pot dânșii angaja, dacă pot suporta, dacă au cunoștințe de-ale lor, care au fabrice, firme de mobilă, un mic ajutor, o sponsorizare. În sensul acesta. Doar «dacă». Aceasta este condiția, dar nicidecum obligatoriu, de asta m-a uimit”, a mai precizat directorul.

Mai mult, dr. Valeriu Căileanu nu vede nici măcar baza legală prin care se poate da o chitanță părinților care contribuie cu bani. Noi am adăuga că nu există nicio bază legală, deoarece dacă se dau bani, aceștia sunt gestionați doar pe bază de încredere.

„Nu vedem din punct de vedere financiar-contabil, forma legală a acestor bani, trebuie sprijinită, suportată de o formă legală. Sub ce formă legală îi dați? Mi-i dați mie așa, la o cafea, cum v-ați gândit?”, se întreabă chiar directorul instituției, care pare să nu-și fi pus această problemă în toată această perioadă, de când este la conducerea Creșei Piatra Neamț. Pentru a nu lăsa urme de îndoială părinților, care spun că Primăria Piatra Neamț nu ajută creșele, i-am cerut domnului Căileanu să explice pe înțelesul tuturor cum se face aprovizionarea unei creșe.

„Anual se face planul, bugetul, se stabilesc cheltuielile, se ține cont de toate consumurile și consumabilele. Lunar, fiecare asistentă-șefă își prezintă referatul și bonul de consum la materiale, la zi, a unității, pentru a fi eliberate”, a spus directorul.

Acesta a ținut să precizeze faptul Primăria Piatra Neamț nu a refuzat niciodată finanțarea cu necesarul pe care l-au pus sub nas aleșilor. Directorul pare, cel puțin sceptic, în ceea ce privește informațiile aduse în atenția opiniei publice legate de neregulile petrecute în grădinițe, mai ales pentru că, așa cum a afirmat, până acum nu a primit nicio sesizare de la părinți, prin care să se aducă acuze personalului din creșe. Deși noi credem că situația roz din creșe are o altă culoare și nu miroase deloc bine, directorul ține să ne precizeze că există mulți oameni care vor să facă rău imaginii instituției și că, până acum, totul s-a dovedit a fi o „furtună într-un pahar cu apă”.

„Am făcut ședință de îndată ce am auzit zvonurile și am rugat, și am invitat, și am făcut program de audiențe să vină, să-mi spună, să-mi aducă la cunoștință. Și cam de fiecare dată s-au dovedit să fie, așa, niște furtuni într-un pahar cu apă, cu o tentă…”, a mai spus Căileanu.

Pentru că unele mame ni s-au plâns că toaletele din creșe nu au mai fost modernizate de pe vremea „răposatului”, am cerut conducerii Creșei Piatra Neamț să ne permită accesul pentru a face câteva fotografii. Aceștia au adăugat că, toate toaletele, de la toate subunitățile Creșei Piatra Neamț, sunt modernizate.

Ușa „sigilată” de la Primăria Piatra Neamț

Demersul nostru a continuat și la Primăria Piatra Neamț, fiind îndrumați la consilierul Carolina Nichitencu din cadrul Serviciului Economic, cea care ar putea să ne aducă oarece lămuriri despre banii cu care funcționează creșele. Numai că, am fost „lămuriți” de o atitudine binevoitoare, care nu ne-a făcut decât să înaintăm o cerere de informații.

„Nu am prevăzut în fișa postului să dau declarații la presă sau să vorbesc cu presa. Este altcineva abilitat să facă acest lucru”, ne-a spus Nichitencu. Așteptăm cu cea mai mare răbdare un răspuns din partea Primăriei Piatra Neamț despre deconturile făcute pentru creșe și dacă a verificat cineva modul în care aceștia au fost folosiți. Până atunci, îndemnăm părinții care vin de-acasă cu materiale consumabile pentru copilași să ceară socoteală celor care le-au cerut să facă acest lucru deoarece creșele au pe stoc tot ce le trebuie.

CEAHLĂUL

Articolul precedentDeci, care va să zică …
Articolul următorSoția Părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa a trecut la cele veșnice