0:00

Contraziceri politice pe seama microbuzelor școlare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Miercuri după-amiază, deputatul Ionel Arsene a remis un comunicat către toate redacțiile, plus facebook – pentru că, dacă nu ești pe facebook, nu exiști -, comunicat prin care promova PSD și își felicita șefii pe linie politică pentru microbuzele școlare trimise spre județul Neamț. Mesajul președintelui PSD era complet și la nivel de listă a localităților cadorisite cu microbuze școlare: „în prima etapă a proiectului național de dotare a unităților administrativ-teritoriale cu mijloace de transport pentru elevi, au primit câte un microbuz primăriile din Bicaz-Chei, Boghicea, Borca, Brusturi, Cândești, Cordun, Dulcești, Grumăzești, Hangu, Podoleni, Războieni, Timișești, Trifești, Tupilați și Urecheni. În etapa următoare, a cărei implementare este estimată să aibă loc în ultima parte a acestui an, vor primi alte 22 de microbuze primăriile din Bicazu Ardelean, Borlești, Ceahlău, Crăcăoani, Girov, Grințieș, Icusești, Ion Creangă. Oniceni, Pângărați, Petricani, Piatra Șoimului, Pipirig, Poiana Teiului, Stănița, Ștefan cel Mare, Tarcău, Valea Ursului, Văleni și Vânători-Neamț”.

Asta susține Ionel Arsene. Viorel Stan, inspector școlar general și subordonat din punct de vedere politic dlui. Arsene, susține că lista din comunicat nu bate cu ceea ce a prezentat Ministerul Educației. De aici și nedumeririle și confuziile stârnite printre primarii din Neamț, care au început să telefoneze la IȘJ pentru a se clarifica: e bine cum zice șeful de partid sau e bine cum zice Ministerul? Că nu prea zic același lucru.

La nivel oficial, profesorul Viorel Stan este categoric: „Lista oficială este cea prezentată de Prefectură, dar vor exista corecții. Se va ține cont de situația actuală. Nu știu cum a apărut această listă. Este posibil ca la nivelul ministerului să se fi consultat niște liste mai vechi”.

Contraziceri politice pe seama microbuzelor școlare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primării și microbuze

În teritoriu, distribuirea microbuzelor este văzută ca o necesitate, însă una care trebuie adaptată. Spre exemplu, comuna Ion Creangă are două microbuze școlare și, cu voia Guvernului, va mai primi încă unul, însă nu cel de care ar fi avut nevoie. „Nouă ne-ar fi fost de mare folos unul cu 30 de locuri, dar nu-l refuzăm nici pe acesta, chiar dacă este mai mic. Oricum aveam nevoie de el, deoarece cu două microbuze nu facem față la cei aproape 190 de elevi. Cu mașinile pe care le avem acum, suntem nevoiți să facem cel puțin 3 curse, pentru a aduce toți elevii la școală. Vor fi cheltuieli mai mari, pentru că va trebui să plătim încă un șofer și benzina necesară pentru drum, dar asta e situația”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

O situație asemănătoare se regăsește și în comuna Dulcești, unde există mașini pentru transportul elevilor, însă „darul” cu 16+1 vine la țanc. „Da, noi mai avem un microbuz școlar și un Aro, dar nu putem începe anul școlar doar cu aceste mașini. Mașina Aro este praf, nu se mai poate folosi. Într-adevăr, ar fi fost mai potrivit un microbuz cu 31 de locuri, dar nu avem cum să-l refuzăm nici pe acesta, pentru că, altfel, nu am putea să începem anul școlar. Sunt aproximativ 120 de copii care depind de transport, iar unii sunt aduși de la 16-17 km depărtare”, a spus Mihai Michiu, primarul comunei Dulcești.

Dacă unii primari par a zice bogdaproste chiar dacă au primit ce n-au cerut, alții duc dorul unui microbuz, precizând că elevii din zona lor nu au beneficiat niciodată de vreunul. Este cazul elevilor din localitatea Negrești, comuna Bâra, care sunt nevoiți să meargă și câte 6 km pe jos pentru a ajunge la școală. „Uneori mai sunt aduși cu mașina unui părinte, alteori vin pe jos. Sunt și zile când, din cauza vremii nefavorabile, rămân acasă. Sunt copii de clasa a I-a și a II-a, care au nevoie de un transport sigur. Noi am făcut solicitări pentru un microbuz, în mai multe rânduri, dar se pare că nici de data aceasta nu vom beneficia de unul. Poate data viitoare. Nu am avut niciodată un microbuz școlar în comună, iar din această cauză cei aproape 100 de elevi sunt nevoiți să meargă, în continuare, pe jos”, a spus Dănuț Petraru, primarul comunei Bâra.

Acestea fiind datele din afara comunicatelor de presă, nu ne rămâne decât supoziția că dl. Arsene a întocmit lista microbuzelor școlare pe baza unor informații primite pe căi specifice și a unor asigurări căpătate în particular, eventual de la o sursă poziționată ierarhic mai sus în statul de funcții al PSD. Iar despre transportul copiilor din rural la și de la școală, vom mai auzi vorbindu-se, pentru că, desigur, toamna se numără școlarii. Și microbuzele. În rural, nu la Palatul Victoria… (M. TEODOROF; FOTO: Mediafax)

Articolul precedentAmenzi de 11.000 lei pentru comercianţii de suplimente alimentare
Articolul următorHandbalistul Daniel Todosia are nevoie de sânge AB-negativ!