0:00

Comitetul pentru Situații de Urgență întrunit la Prefectură, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Boala limbii albastre, suspiciune confirmată la Cândești
* până pe 05.10.2014, toate târgurile și oboarele pentru animale din Neamț sunt închise

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit ieri, 10 septembrie, într-o ședință extraordinară, la inițiativa prefectului Vlad Angheluță, din cauza a două focare cu boala limbii albastre, unul în comuna Cândești, deja confirmat, iar celălalt în comuna Făurei. Cu această ocazie, doctorul Sorin Ulea, director la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a prezentat o descriere a bolii respective. Apoi, s-a dat citire unui plan de măsuri, urmată de aprobarea acestuia, printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

”Primele cazuri în țară au apărut în județul Buzău, diagnosticate cu buletin de analiză transmis  Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală Bucurerști. Fac această precizare, pentru că sunt discuții în ceea ce privește evoluția și diagnosticarea bolii limbii albastre, iar suspiciunea o determină și o validează Laboratorul Sanitar-Veterinar Județean, iar confirmarea o face Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Toate măsurile care se impun, comform legislației sanitare, se iau după primirea buletinului de analiză. Pentru populația umană, pentru noi, ca și consumatori de carne bovină, boala nu prezintă niciun pericol. Problema constă în pagubele economice dezastruoase, care converg din evoluția acestor focare la nivel național, dar și prin faptul că, evoluând această boală, comerțul intracomunitar, dar și cu terțe țări cu tineret bovin la îngrășat este stopat”, a precizat dr. Sorin Ulea.

„Voi monitoriza foarte atent respectarea măsurilor adoptate în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de astăzi. Personalul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, împreună cu autorităţile publice locale şi celelalte instituţii cu atribuţii în acest domeniu, să trateze cu responsabilitate şi să se implice cu toate resursele în prevenirea şi eradicarea acestei boli care poate produce pagube însemnate în rândul crescătorilor de animale. Ca instituţii plătite din bani publici, avem obligaţia de a gestiona eficient această situaţie cu care, din păcate, ne confruntăm şi pe teritoriul judeţului Neamţ. În situaţia în care vor exista pagube, există forme legale de despăgubire a celor afectaţi”, a declarat prefectul Vlad Angheluţă.

Prin hotărârea luată, până pe data de 05.10.2014, toate târgurile și oboarele pentru animale din județul Neamț sunt închise. De asemenea, toți medicii veterinari din teritoriu sunt obligați să verifice starea de sănătate a animalele din spațiile aflate sub observație, în paralel executându-se și un recensământ al animalelor și al exploatațiilor din județul Neamț. Totodată, toți factorii din teritoriu, medici veterinari, în primul rând, sunt obligați să urmărească foarte atent starea de sănătate a bovinelor, ovinelor și caprinelor. (C. NEGRU)

Articolul precedentVremea se menţine frumoasă
Articolul următorIncendiu „din senin” la o fermă din Boteşti