pietricica turism

incendiu generica noaptea

* focul a distrus trei tractoare, un autoturism şi un utilaj de erbicidat

Un incendiu de proporţii a izbucnit, în seara de 9 septembrie, la o fermă din satul Nisiporeşti, comuna Boteşti. Pompierii au fost anunţaţi la ora 23,40 şi au plecat cu două maşini la intervenţie. În ajutorul lor au venit voluntarii din comunele Boteşti şi Gherăeşti, cu o autospecială. Focul n-a iertat, însă, 3 tractoare, un autoturism, un utilaj pentru erbicidat şi nici casa de locuit din apropiere, căreia i-a mistuit acoperişul pe 30 mp şi tâmplăria de la o cameră. Ferma aparţine fraţilor Cristinel şi Ciprian Pal, doi tineri care au luat în arendă vreo 200 de hectare de teren, au în proprietate alte 70 de hectare, şi s-au apucat de cultivat pământul. Au cumpărat o casă bătrânească din apropiere, au făcut un şopron, ca să aibă unde adăposti recolta şi s-au apucat de treabă. N-au avut, însă, foarte mult noroc. Acum câţiva ani au fost călcaţi de nişte hoţi şi au rămas fără o parte din utilaje. Poliţiştii au prins făptaşii pe la Suceava şi au recuperat o parte din pagubă. De data asta, nu mai au ce recupera decât dacă au asigurare.

„Aveau gard înalt acolo şi cameră de vederi în faţă, însă n-a prins nimic decât focul”, ne-a declarat un sătean care a fost ieri la fermă. „Cristi e plecat în Italia, iar fratele lui spune că n-a mai fost nimeni acolo de 3 zile, n-a umblat nimeni, nu era nimic în priză. El se teme să nu fi pus cineva foc, că a izbucnit de undeva din spate şi pe urmă s-a extins. Tractoarele erau din alea cu roţi mari, performante, costă o grămadă de bani unul. Paguba e mare, dar ei sunt tineri, poate s-or redresa. Au avut ghinion, că aşa sunt băieţi muncitori, nu au pe nimeni angajat, doar ei doi se ocupă de tot, de la arat, până la recoltat”.

Pompierii au stabilit drept cauză a incendiului „neîndepărtarea materialelor şi substanţelor combustibile de pe instalaţii, utilaje sau aparate electrice” şi nu au niciun fel de suspiciuni legate de vreo acţiune intenţionată.

„Când se fac cercetările pentru stabilirea cauzei de incendiu se iau în considerare mai multe aspecte”, ne-a declarat căpitanul Mihai Parasca, şeful Detaşamentului de pompieri Roman. „În cazul de faţă existau în incintă substanţe uşor inflamabile şi nu avem niciun motiv să suspectăm că ar fi dat cineva foc”.

Tot în ziua de 9 septembrie au mai izbucnit 3 incendii, primul fiind la o anexă gospodărească din satul Poiana, comuna Negreşti. Flăcările au făcut scrum 25 mp din acoperiş şi 300 kg de fân, care s-au aprins de la nişte scântei purtate de vânt de la focul din curte. Celelalte două incendii au fost provocate de nişte fumători neglijenţi. O europubelă din plastic din Roman, în care se aflau 70 kg de hârtie, a ars în totalitate după ce un fumător a aruncat ţigara înăuntru, iar o casă din comuna Vânători a rămas fără un perete din lemn, tot din pricina unei ţigări lăsate la locul „potrivit”.

Cristina MIRCEA