0:00

CJ Neamţ continuă campania de plantare de salcâmi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conducerea Consiliului Județean Neamț a fost prezentă, ieri, în teren, pentru a verifica dacă acțiunea de plantare a puieților de salcâmi, primiți cu titlu gratuit de la omologii din Constanța, prinde contur. Începută în urmă cu un an, campania de plantare de puieți a fost reluată, în această primăvară, iar președintele Culiță Tărâță își dorește ca autoritățile și populația să facă această acțiune permanent, înspre binele comunităților. În aceste zile, nu mai puțin de 5.000 de puieți sunt plantați în comuna Văleni, în special în zona satului Moreni, afectat în ultimii ani de înzăpeziri.

„Continuăm ce am început în 2013. Sperăm ca până joi să avem plantați 5.000 de puieți. Pe o zonă de un kilometru avem circa 100 de oameni beneficiari ai ajutorului social care au participat la acțiune. Anul trecut s-au plantat circa 3.000 de puieți, iar cam 75% s-au prins. Completăm golurile de la plantarea din 2013 și sperăm ca în 4-5 ani, să vedem deja rezultatele și să nu mai avem probleme cu iarna. Mulțumim dlui. președinte Tărâță, pentru că dumnealui a adus acești puieți, și sperăm să nu mai avem probleme”, a declarat Ionel Stoleru, primarului comunei Văleni.

Președintele CJ s-a arătat mulțumit de implicarea autorităților în această campanie. Culiță Tărâță spune că perdelele de protecție din puieții de salcâmi aduc beneficii pe mai multe planuri, inclusiv în ceea ce înseamnă agricultura.

„Gândul meu este ca toate zonele cu probleme să fie flancate cu perdele, care schimbă clima și mediul înconurător și asigură protecție și culturilor. Acolo unde zonele agricole sunt înconjurate cu perdele de salcâmi, producția la hectar crește cu 1.000-2.000 de kilograme. La Stațiunea de cercetări Secuieni, încă de pe vremea foștilor proprietari, fiecare parcelă de 50 ha este flancată de perdele și producția este peste așteptări. Același lucru l-am văzut personal, în Bulgaria, unde se mențin perdelele încă de pe vremea regelui. În 2007, când la noi era secetă, acolo era o oază de verdeață”, a mai precizat președintele Culiță Tărâță.

CJ Neamţ continuă campania de plantare de salcâmi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Zona cea mai protejată din punct de vedere al numărului mare de puieți plantați este Roznov, acolo unde nu mai puțin de 250.000 de puieți au fost plantați săptămâna trecută. Conducerea CJ spune că primarii au început treptat să înețeleagă beneficiile acestor perdele, campanii de plantare desfășurându-se și la Bârgăoani, Borca, Farcașa, Zănești, Moldoveni, Podoleni.

„Depinde mult și cum au înțeles primarii să se mobilizeze. Performanța o deține Roznov, acolo unde oamenii au făcut cu adevărat muncă în folosul comunității, iar grupul de firme Trei Brazi a ajutat cu oameni și utilaje. Toate drumurile de acolo, forestiere sau comunale, au trei rânduri de puieți și ne-am angajat cu cei de la Roznov să-i îngrijim. Autoritățile locale trebuie să se îngrijească de ei, dar toată lumea – de la mic la mare – trebuie să pună umărul. Nu e comună unde să nu există cresători de albine, e și în avantajul lor. În plus, reducem cheltuielile, pentru că ați văzut ce rând este la contractele de deszăpezire”, a mai subliniat președintele CJ Neamț.

Aproape două milioane de puieți au promis cei de la CJ Constanța că vor dona către județul nostru, însă președintele Tărâță spune că, pe viitor, își dorește ca Neamțul să aibă propria pepinieră. Pentru asta ar fi nevoie de o investiție de maxim un miliard de lei vechi, dar care ar scuti de mari eforturi financiare pe termen lung administrațiile locale.

CJ Neamţ continuă campania de plantare de salcâmi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Nu am găsit înțelegere de la consilierii județeni pentru a achiziționa sau închiria 10 hectare pentru propria pepinieră. Să aibă de unde a se aproviziona și cei care vor veni după noi la conducerea comunităților. La împărțirea bugetului, trebuia să alocăm o sumă pentru pepinieră, dar nu s-a vrut. Înființarea unei pepiniere costă cam 70-80.000 de lei. Sunt mai multe terenuri identificate, și la Secuieni, Zănești, dar sper să găsim soluții ca în toamnă să înființăm prima pepinieră”, a mai spus președintele Tărâță, care a subliniat faptul că important este ca locuitorii și autoritățile să înțeleagă beneficiile plantării de perdele de protecție. (C. MATEI)

Articolul precedentAstăzi, la Muzeul de istorie Expoziţia “România Regelui Carol I”
Articolul următorSe caută cauzele eșecului de la simulări