0:00

„Ciobănaşul” din Tupilaţi, la Covasna, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ansamblul folcloric ”Ciobănaşul”  al Căminului cultural Tupilaţi va reprezenta judeţul Neamţ la o  frumoasă manifestare culturală în judeţul Covasna.  Sântilie sau Nedeie mocănească de la Zăbala Covasnei (aşa cum este numită de oamenii locului). Duminică 20 iulie  jocurile  moldoveneşti, rața, cârlănașul, ciobăneasca, specifice locului, vor încânta publicul din Ardeal, acolo unde dragostea şi patriotismul sunt pe deplin justificate.

Cultura ţărănească tradiţională, de expresie românească, poate fi repusă în cele mai frumoase şi autentice drepturi, aşa cum se încearcă, de câţiva ani, prin nedeile organizate la Zăbala din Covasna. Sântilia din Covasna  se încadrează printre multele sărbători pastorale care probează vechimea şi statornicia oierilor români din arealul carpatic. Văzută, iniţial, ca un „târg de fete”, Sântilia avea mai multe rosturi: de a mijloci idile, de a uni destine, de a face alianţe şi, nu în cele din urmă, de a uni „hotarele” dintre românii de aici şi românii de peste munţi, hotare impuse cu forţa de mai-marii acestei lumi, dar ignorate tocmai de către „cei mai mici şi mai umili”.

În zilele Sântiliei, trei la număr, tinerii ciobani coborau din munte, îşi căutau şi alegeau viitoarele mirese, le dăruiau păpuşile de caş, jucau cu aceste fete în horă, se cunoşteau cu ele, se îndrăgeau şi, dacă lucrurile se potriveau, mergeau şi le cereau de la părinţii lor urmând ca, ori la sfârşitul toamnei, la încheierea sezonului pastoral, ori în miez de iarnă, să aibă loc nunta. Suntem invitati de oameni harnici şi dârzi, şi  foarte mândri de nedeia lor, pentru care îşi dedică multe ore, zile şi săptămâni de muncă şi pregătiri. După seminarul ce se va organiza cu tema închinată tradiţiilor populare, vizitarea Muzeului satului, parada portului popular, în  Poiana Sântiliei  va avea loc spectacolul artistic demn de o serbare câmpenească la ardeleni. Alături de cunoscute ansambluri din zona si grupul de la Tupilaţi vor participa şi valori ale folclorului românesc: Gabriela Tuță, Robert  Târnăveanu şi  Dumitru Fărcaș. (Romică LEONTE)

Articolul precedentPiatra Neamț: Se muncește… de nu se mai oprește!
Articolul următorMuncitor captiv într-un şanţ surpat la Bicaz