0:00

Cinci lei pentru un învățământ gratuit, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* mai mulți părinți de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Piatra Neamț au fost interpelați de copii, care le-au cerut 5 lei, necesari pentru cumpărat mingi

* „Acești bani se cer, dar este la alegerea părinților dacă vor să-i dea”, a declarat directoarea Ermilia Chiruț

* „Este o problemă, dacă se percep bani în mod obligatoriu copiilor care nu sunt membri ai asociației”, a precizat „generalul” Viorel Stan

Gratuitatea învățământului este demonstrată din ce în ce mai mult și părinților din Neamț începând cu primele săptămâni de școală. Mai mulți părinți de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Piatra Neamț au fost interpelați de copii, care le-au cerut 5 lei, necesari pentru cumpărat mingi, de handbal, în cazul acesta, ca și alte materiale auxiliare necesare desfășurării orelor de sport. Bani ceruți de cei care se ocupă cu orele de sport. Că lucrurile sunt organizate, o demonstrează că există reguli stricte în cazul în care sunt doi frați înscriși la aceeași școală, banii vor fi plătiți doar pentru copilul mai mare. Adică, vor plăti doar odată. „Cunosc situația. Este vorba despre Asociația Sportivă a școlii, care are Personalitate Juridică și poate cere membrilor ei bani pentru tricouri, mingi și alte auxiliare necesare activităților sportive organizate de asociație. Acești bani se cer, dar este la alegerea părinților dacă vor să-i dea. Este benevol, nu este nimeni obligat. Ca să nu mai existe discuții am să cer profesorilor să nu mai strângă niciun ban”, a spus prof. Ermilia Chiruță, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Piatra Neamț. Semn că lucrurile sunt cunoscute, organizate și că există o mică presiune pe părinți. Dai banii, e OK, probabil cândva, undeva s-au tăiat și chitanțe. Nu-i dai… cine știe.

Interesant este faptul că mare majoritate a  părinților habar nu au de existența unei asociații sportive din cadrul școlii, nu au fost întrebați dacă vor să-și înscrie copiii în asociație și poate că nici nu au fost interesați de acest aspect. Sunt părinți normali, sătui de faptul că trebuie să scoată banul din buzunar pentru un învățământ care, așa cum prevede Constituția României, este gratuit.

 Supărări mici, supărări mari

Supărarea generală nu o constituie în sine cei 5 lei, ci faptul că, la aceștia, se adaugă bani pentru auxiliare, bani pentru fondul școlii, bani pentru rechizite, bani pentru începutul și sfârșitul anului școlar. Nimeni nu pronunță cuvântul ”obligatoriu” în școlile din România, dar orice părinte se simte obligat să nu-și pună copilul într-o situație neplăcută față de profesorii lui. Și dacă acest cost îl poate reprezenta banul pentru ora de sport, pentru auxiliarele indicate de profesor, pentru fondul școlii sau al clasei, atunci părintele va încerca să se conformeze.

Inspectoratul Școlar Județean este de acord că învățământul este gratuit. Este de acord și cu Asociațiile Sportive, care sunt, ni se zice, în perfectă legalitate și că ele pot percepe membrilor ei o anumită sumă de bani. „Banii se folosesc pentru activitățile Asociației Sportive și a competițiilor pe care ei le organizează. Fiecare Asociație Sportivă din școli are o emblemă, folosește un echipament, niște tricouri, auxiliare pentru activitățile sportive. Dacă nu ești membru, nu poți participa la activitățile organizate de asociație. Este o problemă, însă, dacă se percep bani în mod obligatoriu copiilor care nu sunt membri ai asociației”, a spus prof. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț, care ne dovedește încă odată că la nivel declarativ nimic din învățământ nu-i este străin.

Din cadrul asociației sportive a unității de învățământ fac parte profesorii de sport din școală. Ce fel de activități sportive inițiază și promovează în afara orelor de curs aceste asociații? Materialele se folosesc în aceste activități speciale sau la orele de curs? Sau și, și? Cum îi poți spune unui elev de clasa a I sau a II-a sau a VII-a că nu are voie să participe la o activitate sportivă pentru că nu este membru al asociației? Ce să înțeleagă acel copil din toate acestea? Că, spre deosebire de colegii lui, el nu face parte dintr-o asociație sportivă cu personalitate juridică și nu are dreptul să fie în echipa de fotbal, de handbal, de volei, de baschet a școlii dacă părinții nu-i dau 5 lei? Și, apropo, a controlat cineva vreodată, din punct de vedere fiscal aceste asociații?

M. TEODOROF

Articolul precedent13 funcţii de conducere de la Fisc Neamţ, desfiinţate
Articolul următorSuspiciuni în cazul copilului căzut de la etajul șase

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.