0:00

Alexandru-George Berea calificat în lotul lărgit al României la fizică, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiElevul Alexandru-George Berea, clasa a XII-a la Colegiul Național “Petru Rareș” din Piatra-Neamț, a reușit să se califice în lotul lărgit al României la Olimpiada Națională de Fizică, desfășurată, în perioada 21-26 aprilie, la Colegiul Național “Andrei Șaguna” Brașov. Cu un punctaj total de 20,25 puncte, obținut la proba de baraj seniori, Alexandru s-a clasat pe locul 11 din 20 în lotul lărgit de fizică al țării. Alexandru-George Berea calificat în lotul lărgit al României la fizică, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Este al doilea an consecutiv în care elevi de-ai mei reușesc să se califice în lotul lărgit al României, anul trecut a fost elevul Matei Iancu. Încercăm să ne facem loc, prin valoare, printre cei de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și, cine știe, poate vom mai avea elevi din Rareș în lotul țării, ultimul a fost Sebastian Leontică elevul colegului meu Dorel Haralamb”, a declarat prof. Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național “Petru Rareș” și profesorul îndrumător al lui Alexandru Berea.

În vederea selecției loturilor naționale lărgite, în cadrul Olimpiadei Naționale de Fizică se organizează două probe de baraj, una destinată juniorilor și una pentru seniori. Pentru alcătuirea lotului lărgit de seniori (format din elevi din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a) se organizează o probă de baraj cu durata de 5 ore. Pe parcursul celor cinci ore elevii calificați au avut de rezolvat cinci probleme cu o mare dificultate, din materia tuturor celor patru ani de liceu.

„Mă bucură foarte mult rezultatul obținut, sunt fericit, mai ales că în anii anteriori nu am reușit să mă calific. Voi participa la selecția lotului restrâns care va reprezenta țara noastră la faza internațională a acestei olimpiade, selecție care va avea loc în luna iunie, la București. Încă nu ni s-au comunicat toate detaliile. Faza internațională ar trebui să aibă loc în Iran, însă dată fiind situația conflictuală din această țară este posibil ca aceasta să fie organizată într-o altă țară sau chiar să se țină în sistem online. Sper să obțin un punctaj cât mai bun și la selecția de la București”, ne-a spus Alexandru-George Berea.

Angela Croitoru

Articolul precedentProiecte pentru reabilitarea a încă șase unități de învățământ din Piatra-Neamț
Articolul următorVIDEO. FOTO. Campania “Alege viața!” în Piatra-Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.