0:00

Centrul de Excelență Boviselect Zănești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* parteneriatul are rolul de a pune bazele unui centru de excelență în care să se producă materialul seminal pentru obținerea taurinelor pentru carne și lapte cu o valoare biologică superioară

Grupul de firme TCE 3 Brazi, SC Boviselect SRL Zănești și German Genetics International din Germania au încheiat, zilele trecute, un parteneriat foarte important pentru crescătorii de animale din zona de est a României. La manifestarea organizată cu acest prilej, desfășurată la Piatra Neamț, apoi la sediul SC Boviselect SRL Zănești și fermele TCE 3 Brazi din aceeași comună, au participat cercetători din domeniu, crescători de animale, specialiști de la diverse instituții agricole din mai multe județe din țară.

Cu acest prilej, au luat cuvântul ing. Culiță Tărâță – președintele Consiliului Județean Neamț, dr. ing. Radu Bălău – director general al Grupului de firme TCE 3 Brazi SRl, ing. dipl. Alexandar Maksic – German Genetics International, dr. vet. Alexandru Alterescu – SC Boviselect SRL, prof. dr. Mircea Roman – consultant științific, prof. dr. ing. Steofil Creangă – Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu – Iași, dr. ing. Marius Uicoabă – Fides Agro Company, dr. ing Ionuț Lupu – dir. ex. Asociația HolsteinRo, dar și profesori universitari, specialiști și crescători de animale.

Centrul de Excelență Boviselect Zănești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Practic, parteneriatul dintre cele trei firme are rolul de a pune bazele unui centru de excelență în care să se producă materialul seminal pentru obținerea taurinelor pentru carne și lapte cu o valoare biologică superioară, care să ducă la producții superioare și la un preț stimulativ creșterii numărului de bovine din țară. România dispune de condiții naturale excepționale, care, în acest moment, nu sunt puse în valoare.

Centrul de Excelență Boviselect Zănești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Agricultura, motorul care pune în mișcare economia națională”

Culiță TĂRÂȚĂ, președintele Consiliului Județean Neamț: ”Vă mulțumesc pentru invitație. Vin în calitatea de președinte al Consiliului Județean, deoarece crescătorii de animale din județul Neamț sunt interesați să aibă în bătătura casei lor animale de rasă, performante. Acest parteneriat între Boviselect Neamț și firma GGI din Germania, reprezentat aici de dl. diplomat ing. Alexandar Maksic, este binevenit. Cred că această colaborare este o realizare, este un lucru benefic pentru noi toți, ținând cont că materialul seminal folosit va contribui, prin răspândirea lui în întreaga Moldovă și, de ce nu, în întreaga țară, la obținerea unor produși cu performanțe superioare, a căror randament la tăiere, dar și pe linie de lapte, să aibă rezultatele pe care le dorim. Zootehnia, această industrie grea a agriculturii românești, este sectorul care, pentru a obține beneficii importante, trebuie foarte bine coordonat. Producția obținută în câmp trebuie să treacă prin burta animalului și să obținem plus valoare. Mai mult ca oricând, astăzi, în aceste vremuri, când criza alimentară se accentuează de la o zi la alta, când criza alimentară se simte la orice pas și în România și în întreaga lume, noi, cei care trudim în agricultura românească, avem datoria ca, prin eforturile pe care le facem, să contribuim permanent la îmbunătățirea activității în agricultură. La numeroasele întâlniri pe care le-am avut, s-a spus fără tăgadă că agricultura, și mă refer la tot spectrul agricol, inclusiv cercetare și producție a materialului seminal, contribuie la ridicarea standardului de viață la noi în țară. Agricultura este motorul care pune în mișcare întreaga economie națională”. (Ceahlăul)

Centrul de Excelență Boviselect Zănești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Un început care trebuie continuat”

Dr. ing. Radu BĂLĂU, director general al Grupului de Firme TCE 3 Brazi: ”Scopul acestei întâlniri este parteneriatul româno-german cu scopul relansării creșterii bovinelor în această zonă. Cele două obiective se întrepătrund în cel mai sincer adevăr, ca dvs. să beneficiați în mod clar și benefic în activitatea de creștere a bovinelor și să vă implicați cu pricepere și pasiune. Consider că zona noastră are o mare diversitate de exploatare, de la fermele moderne, comparate cu cele din țările dezvoltate, la exploatații de mari dimensiuni. Boviselect este singurul centru de recoltare a materialului seminal din zona de est a țării, recunoscut și acceptat de parteneri de prestigiu. În prezent, producția de material seminal este foarte importantă. GGI e partenerul nostru, o firmă specializată în producerea materialului biologic în obținerea taurinelor de carne și pentru producția de lapte. În portofoliul ei sunt circa 3,2 milioane de capete de taurine, iar rasa Holstein are ponderea cea mai mare. La vitele de rasă, figurează cu 1,7 milioane capete și are cel mai mare program de dezvoltare din Germania. Această societate exportă material seminal în peste70 de țări din întreaga lume. Centrul de excelență de la Neamț poate acționa în implicarea activă a crescătorilor de taurine din zona de est a țării, dar și în procesul de perfecționare și specializare a fermierilor mici și mijlocii. Este un început care trebuie continuat și trebuie să schimbe complet conceptul de creștere a taurinelor din țara noastră”.

Centrul de Excelență Boviselect Zănești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Fiecare taur ne costă, anual, 35.000 euro”

Ing. dipl. Alexandar Maksic – German Genetics International: ”Sunt din Serbia, iar acum lucrez în Germania, la cea mai mare companie de stat privind producerea materialului seminal. Am decis că este mai bine ca în relația cu partea română să fie o singură companie. Vindem 10% din producția de material seminal în țări din afara Germaniei. De fapt, Germania trebuie să fie prezentă în toată lumea. În prezent, testăm 1.100 de tauri pe an, iar în fiecare land al Germaniei există câte un centru al GGI. Totul funcționează în compania noastră, iar rasa predominantă este Holstein. Fiecarea vacă este controlată și verificată în fiecare zi, urmărindu-se producția la fiecare. În Germania, 85,5% sunt vaci cu lapte. Selecția este un proces foarte lung, iar fiecare taur ne costă, în fiecare an, circa 35.000 euro”.

Articolul precedentCazul “Lucian Darie”, „predat” în școli
Articolul următorCurățenie pentru europreședinte