0:00

Cazul “Lucian Darie”, „predat” în școli, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Lucian Darie, profesorul acuzat de abuz sexual și pornografie infantilă, a devenit subiect de informare pentru profesori și părinți. Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Neamț a încercat, imediat după scandalul ce s-a iscat la Clubul Copiilor din Piatra Neamț, să găsească soluții pentru a preîntâmpina situații asemănătoare cu cel în care a fost implicat profesorul Lucian Darie.

În primă fază, Viorel Stan, inspectorul general școlar al IȘJ Neamț, a lansat varianta utilizării unui TelVerde, prin care elevii, părinții, profesorii să denunțe lucrurile nelalocul lor care se petrec în școli. A renunțat, pentru că s-a temut de alarme false. Apoi s-a discutat despre împânzirea unor chestionare ce ar fi trebuit să fie completate de elevi și din care să reiasă dacă au mai fost întâlnite alte cazuri de abuz sexual. Și această variantă a picat după ce a fost pusă la îndoială veridicitatea cu care ar putea fi furnizate informațiile, considerându-se că prin această formă elevii se pot răzbuna pe profesori sau ar putea să interpreteze greșit atitudinile unor cadre didactice.

S-a discutat chiar și despre instalarea unor camere video în sălile de clasă, dar ideea a fost imediat lăsată deoparte pe motiv că nu există un fond legal pentru introducerea camerelor de supraveghere în sălile de cursuri. Acum, IȘJ Neamț, în colaborare cu specialiști psihologi din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Neamț, a rămas la varianta de a „preda” lecții profesorilor și părinților despre „semnele abuzului sexual”.

„Am mers pe această variantă deoarece ni s-a părut cea mai potrivită. Profesorii și părinții sunt cei care pot afla despre abuzurile la care ar putea fi supuși elevii. Nu am adresat direct materialul informativ elevilor pentru că am crea o situație delicată. În plus, pentru copii, ca să faci o astfel de informare, trebuie să ai acordul părinților”, a declarat “generalul” Stan.

În parte, decizia inspectoratului de a se opri cu informările doar la profesoril și părinți pare justificată prin faptul că în școli educația sanitară este aproape inexistentă. În acest caz, misiunea cadrelor didactice de a vorbi în fața elevilor despre ce înseamnă un abuz sexual poate fi un compromis prea mare. Demersul, așa cum spun specialiștii CJRAE, are ca scop prevenirea apariţiei cazurilor de abuz asupra minorilor. Activitățile de informare a cadrelor didactice, privind semnele  de identificare a abuzului sexual, caracteristici ale agresorilor sexuali și măsuri de prevenire, vor avea loc până la sfârșitul acestei luni.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPonta președinte!
Articolul următorCentrul de Excelență Boviselect Zănești