politie ecusonInspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi a realizat, săptămâna aceasta, un material documentar, referitor la cele mai frecvente tipuri de infracţiuni reclamate în timpul verii.

„Acestea sunt favorizate de neatenția oamenilor și hoții profită din plin de ele. Nu dorim «să îi tragem de urechi» pe cei care nu își protejează în mod corespunzător bunurile personale, ci rolul nostru este de a informa cetățenii cu privire la modul în care acționează infractorii și ce speculează ei în comportamentul potențialei victime”, precizează IPJ Iaşi.

„Am lăsat laptopul sub geamul deschis! Nu-l mai am!”

hot01Vara, mulţi oameni lasă ferestrele deschise, ziua sau noaptea, pentru aerisire sau răcorire. Acest lucru reprezintă „o motivaţie” pentru infractori.

Pe la prânz am plecat de acasă, lăsând geamul de la balcon deschis. La întoarcere am constatat că cineva mi-a furat din locuință laptopul, pe care plătisem 3.200 lei. Cred că hoții au intrat pe fereastra lăsată deschisă, întrucât locuiesc și la parter”.

„L-am lăsat pe masă-n curte! Costa 3.000 de lei”

telefon masa barÎn această perioadă, toată lumea este mai relaxată. Se merge la terase, în cluburi sau alte locuri, în căutarea distracţiei. În orice moment, bunurile mici și de valoare, pe care le avem asupra noastră, trebuie supravegheate. Altfel, putem rămâne fără ele…

Seara, am plecat de acasă și mi-am lăsat telefonul pe masa aflată în curtea casei. Era un telefon de ultimă generație, în valoare de circa 3.000 de lei. Nu mă gândeam că o să pățesc așa ceva”.

„L-am scăpat pe jos! Abia scosesem de la bancomat!”

bancomatDin grabă, neatenție sau neglijenţă, uităm bunurile în anumite locuri pe care le frecventăm sau, pur și simplu, le pierdem. Printre bunurile reclamate ca uitate/pierdute, telefonul mobil este întâlnit în peste 50% din situații, urmat de genți, poșete, portofele, bagaje, haine. Ca și locație, taxiul este locul preferat în care victimele își pierd bunurile. Urmează mai apoi cluburile, complexele comerciale, magazinele, alte spații publice.

După ce am scos bani din bancomat, din greșeală am pierdut portofelul. Cred că mi-a căzut pe jos. Aveam îl el, pe lângă banii scoși de pe card, și cheile de la locuință”.

Şi cei care găsesc bunuri trebuie să ştie că au obligația ca, în termen de 10 zile, să le înapoieze posesorului sau să le predea poliției. În caz contrar riscă să fie cercetați penal pentru săvârșirea infracțiunii de “însușirea bunului găsit”.

„I l-a luat din mână! Altul nu-i mai cumpăr!”

telefon furatCei mici, începând chiar din ciclul primar, primesc telefoane şi, de regulă, aparate de ultimă generație.

Principala caracteristică a acestora este că sunt scumpe, astfel că juniorii au o mică avere asupra lor.

Băiatul meu mergea pe stradă și ţinea telefonul în mână. A venit un tânăr necunoscut,  i l-a luat din mână și a plecat.  I-am spus că dacă nu are grijă de el, altul nu mai îi cumpăr”.

„Am lăsat-o descuiată! Nu credeam că operează aşa repede!”

hot masina 04Hoții nu ratează nici bunurile lăsate la vedere în mașini. Fie forțează portiera, fie sparg geamul. Astfel, paguba e dublă: eşti furat şi ai şi maşina distrusă. Se fură telefoane mobile, aparate GPS, borsete, genți.

“Am lăsat mașina pentru scurt timp descuiată și în interior o borsetă în care aveam documente personale și o sumă importantă de bani.  Nu am crezut că hoții pot opera atât de repede”. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentAsociaţia foştilor absolvenţi de „Rareş”, deschidere oficială pe 9 septembrie!
Articolul următorCUPA EHF: Ghinion pentru CSM Roman
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.