0:00

Cazul Geaninei Sechel, tânăra care murit la vreo 30 de ore după ce a născut o fetiță la Spitalul Județean Neamț, scoate la iveală, în continuare, o mulțime de surprize, pe măsură ce se verifică documente și apar declarații din partea personalului medical implicat – direct sau tangențial – în filmul nopții fatidice de 30 noiembrie, când Geanina a murit.

Una din întrebările la care ar trebui găsit răspuns, din toate anchetele interne, penale, profesionale care s-au deschis, vine urmare a declarației managerului Cristina Iacob Atănăsoaie și ține de manevrele făcute de medicul de gardă din Cardiologie cât timp Geanina a fost internată în terapie intensivă, pe secția respectivă.

Din declarațiile managerului reiese că, după trei ore de așteptat cardiologul Lucia Chetreanu (vezi aici) și puls inițial 212, apoi în jurul valorii de 160, Geaninei Sechel i s-au aplicat electroșucuri. De însăși dr. Lucia Chetreanu, care nu numai că nu are competențe în ecocardiografie (vezi aici), dar nici nu are voie să efectueze manevre de resuscitare.

Cazul tinerei moarte la Spitalul Județean Neamț: „Nu știu care a fost rațiunea dr. Chetreanu când a dat acele șocuri electrice”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiEste foarte greu de lămurit ce s-a întâmplat. Dacă, într-adevăr, la internare avea pulsul 80, cum scrie în foaia de observație, pentru că ea a născut, s-a simțit bine, a vorbit cu familia, a ținut copilul la sân, n-avea cum să facă puls de 212 susținut. De unde să înțeleg că, probabil, avea tratamentul la ea și l-a luat. Din anumite motive, pe care nu le știm pentru că, deocamdată, nu avem raportul medico-legal și aici am o grămadă de semne de întrebare. De tahicardie sinusală nu se moare, de lipsa unui propanolol nu se moare! Deci, acolo a fost altceva și raportul medico-legal ne va da răspunsul. Suspiciunea de embolie pulmonară se poate verifica doar prin examen computer tomograf. Dar, din câte a spus doamna doctor Chetreanu, eu am înțeles că i-a făcut ecocardiografia, a pus-o pe aparate și avea înregistrarea pulsului, i s-au luat analize de sânge care ar putea ridica suspiciunea unei embolii pulmonare. Nu știu ce să spun, nu știu care a fost rațiunea doamnei doctor când a dat acele șocuri electrice. Bănuiesc… eu știu că șocuri electrice se dau în caz de tahicardie ventriculară sau în fibrilații cu ritm rapid, în caz de fibrilații ventriculară. Dar eu n-am auzit niciodată să se dea șocuri electrice în tahicardie sinusală. Nu știu de ce, în ce măsură s-a schimbat, la un moment dat, doamna doctor, pe foaia de observație nu este menționat exact, șocul a fost dat sincron, am înțeles de la asistenta șefă. Adică, atunci când pacientul este aproape de stop cardiac, iei padelele și dai șoc, îl adaptezi un pic șocul la starea pacientului și la bătăile inimii. Nevăzând până acum, în cariera mea, șoc dat pe tahicardie sinusală, nu știu ce influență poate avea, n-am văzut nici în literatură, nu știu ce efect poate avea, eu una n-am dat niciodată”, a declarat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie.

Managerul SJU Piatra Neamț mai spune că ”electroșocurile sunt parte a resuscitării sau pot fi date ca să reglezi ritmul (n.n. – cardiac), dar în anumite condiții: șoc pentru reglarea ritmului sau șoc care se dă prin protocolul de resuscitare. Sunt două chestii diferite. Eu știu că resuscitarea s-a făcut pe ATI, de către dr. Gurău.

Șocurile electrice s-au dat pe cardiologie. De ce? Nu pot să mă pronunț. Poate ar trebui cerută părerea unui medic specialist, a unui profesor universitar cardiolog.

Problema care mi-o pun eu este de ce starea ei s-a deteriorat, ce s-a întâmplat acolo. Mie nu-mi iese din cap acest diagnostic, de embolie pulmonară, dar nici nu-l pot proba până nu aflu toate datele. S-au prelevat probe din toate țesuturile, se va vedea exact la expertiza medico-legală”. (C.I.)

 

Articolul precedentRecidivist reținut de polițiști după ce-a accidentat o fată și-a fugit
Articolul următorProxenet din zona Gării Roman ridicat de polițiști
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Dr Chetreanu este foarte vinovata. Dar dr Rugina. care urmarea gravida nu putea evita aceasta tragedie prin operatia de cc cezariana.sau nr de cezariene era limitat pentru alte doamne. care au. donat o suma mai consistenta.

Comentariile sunt închise.