0:00

Cazul clopotniţei demolate ilegal la Căciuleşti: ISTC nu se autosesizează pentru că nu a fost… sesizată, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Inspectoratul de Stat Teritorial în Construcții Neamț nu a luat nici o măsură în cazul clopotniței demolate ilegal în satul Căciulești, fapt sesizat de ziarul nostru în ediţia din data de 7 august. Asta pentru că Marin Mușat, șeful instituției, invocă un regulament care l-ar obliga să ia măsuri doar în baza unei sesizări scrise. „Nu am luat nicio decizie, pentru că nu am nici o sesizare în privința asta. În afară de ceea ce scrie în ziar. Trebuie făcută o sesizare, pentru că regulamentul de organizare și funcționare a instituției nu îmi permite altfel. În momentul în care vom avea o sesizare, venim, nu e asta o problemă”, a declarat, plin de bune intenţii, „paznicul” construcţiilor din Neamţ. Dacă cineva s-ar apuca să dărâme sediul ISTC Neamţ sau ar face o colibă în curtea respectivei instituţii, dl. Muşat ar aştepta tot o sesizare scrisă? Probabil că da. Domnia sa nu ar putea oare să se şi autosesizeze? Sigur că ar putea, dar pentru asta ar trebui să se deranjeze până la Căciuleşti. Din ce lasă domnia sa să se înţeleagă nu va face această deplasare, pentru că nu a fost sesizat. Adică, mai pe înţelesul nostru al oamenilor de rând, dl. Muşat nu se autosesizează pentru că nu a fost… sesizat.

Reamintim cititorilor că luni, 5 august, în satul Căciulești, Consiliul parohial, împreună cu părintele Ioan Horceac au hotărât demolarea vechii clopotnițe din lemn, în baza unei „Expertize care a constatat că structura clopotniței nu oferă stabilitate construcției și că pune în pericol viața enoriașilor. Expertiza a fost întocmită de Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț”. Contactat, Adrian Alui Gheorghe, șeful Direcției pentru Cultură Neamț a precizat că, „în privința demolării, nu există autorizație, este doar o hotărâre a Consiliului parohial. Obiectivul nu este pe lista obiectelor de patrimoniu, însă, în lipsa autorizației de demolare, Inspectoratul de Stat în Construcții trebuie să intervină și să ceară refacerea”. Clar, scurt, concis și credem că pe lege! Dar nu este suficient, pentru că domnul Adrian Alui Gheorghe, toți cei care au văzut că a fost demolată clopotnița, președintele Consiliului Județean, prefectul sau oricine altcineva nu a completat, birocratic, o hârtie pentru ca Inspectoratul să poată să-și facă treaba cu care este investit de stat.

Ce ar trebui să facă ISTC

(1) Controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii se exercită de  Inspectoratul de Stat în Construcţii, pe întregul teritoriu al ţării, şi de inspectoratele teritoriale ale acestuia, care dispun măsurile şi sancţiunile prevăzute de prezenta lege.

(2) Inspectoratul de Stat în Construcţii şi inspectoratele teritoriale pot dispune oprirea executării lucrărilor de construire sau de desfiinţare, după caz, atunci când constată că acestea se realizează cu încălcarea dispoziţiilor legale, a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii nelegal emise.

M. CONSTANTINESCU

Articolul precedentAstrele o împing pe Daniela Soroceanu spre Spitalul Judeţean
Articolul următorDatoriile Bicazului, de la Catrinoiu la Sălăgean

2 COMENTARII

  1. Cum sa se autosesizeze dl respectiv, cine stie are di el partea sa de ineteres! Acum dl popa, umbla prin sat si cere bani de la oameni sa refaca clopotnita. Cica refacerea cloptnitei ar costa 60 000 lei, a stabilit si pretul, dar in acelasi timp toarna temelie sa-si faca gard. A cautat un pretext destul de convenabil sa poata sa fraiereasca bietii batrani din sat! Cum este posibil ca acest indivd sa pratice o astfel de meserie. Are dreptate un moderator cunoscut ” Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” sau ” Mare-i gradina ta Doamne”. Rusine!!!!!!

  2. Buna ziua oameni buni! Din ce stiu eu si memoria satului Caciulesti o autentifica,este faptul ca aceata clopotnita a fost refacuta in anul 1994,pastrandu-se structura arhitectonica foarte solida dealtfel.A fost inaltata,apoi s-a turnat o placa de ciment mozaicata,adugandu-se si 2 turnulete foarte frumoase care acum zac pe pamant! Clopotnita a fost capitonata in lambriu interior-exterior nestricandu-se intru nimic structura si aspectul ei centenar!
    Era foarte rezistenta clopotnita si Bunul Dumnezeu stie, acest lucru este dealtfel marturisit de oamenii cu buna credinta!
    Aceasta clopotnita dimpreuna cu biserica a fost refacuta si sfintita in anul 1994 luna septembrie! Si apropo,circula zonul prin sat ca un clopot(cel mai mare dealfel) nu mai este?!?Daca acum in sat v-a fi o inmormantare ce clopot v-a fi tras,clopotelul de la scoala?
    Oare, ma intreb retoric si poate nu numai,de acest preot si „apucaturile sale de functionar-perceptor de taxe” se stie la Protopopiat si Mitropolie?!?Taxa la inmormantare(2.500.000-3.000.000)+1 sau chiar 2 pachete lumanari IMPUSE -trimise odata cu sfestnicul la inmormantare(1 pachet/100 lei).Se adauga taxa loc de veci,chiar daca ai loc -preotul H.I.F.zice ca trebuie sa se rascumpere!??Si rascumpararea te costa,pina acum cateva luni 500 lei acum mai nou 1000 lei!Si ar mai fi multe…multe de adaugat,dar inchei tragand um mare,mare semnal de alarma!!!Cine trebuie sa i-a masuri soa o faca curand alfel….sa ne fereasca bunul Dumnezeu!

Comentariile sunt închise.