0:00

Datoriile Bicazului, de la Catrinoiu la Sălăgean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Actuala conducere a Primăriei Bicaz se descurcă greu cu banii. În parte, primarul orașului Bicaz face referire la gestiunea neinspirată a fondurilor făcută de conducerea anterioară. Care ar fi folosit împrumuturile pentru dezvoltarea orașului pentru lucrări în perioada campaniei electorale. Așa se face că ambițiile pentru schimbarea feței orașului sunt mari, la nivelul promisiunilor, dar fondurile rămân în continuare mici, cei mai mulți bani mergând pentru plata datoriilor. Discuțiile cu actualul părimar duc spre o singură concluzie: abia după 2014 vor putea fi văzute schimbări în dezvoltarea orașului.

O moștenire păguboasă

Primarul orașului reclamă faptul că cel mai mare efort l-a depus pentru acoperirea arieratelor. Datoriile nu au fost achitate în întregime, deoarece „cheltuielile” din campania electorală a fostului primar se resimt și acum: „Am achitat 30 de miliarde vechi, dar mai avem un credit în valoare de 40 de miliarde de lei vechi care reprezintă un credit făcut de vechea administrație. Creditul a fost făcut pentru întreținerea și asfaltarea drumurilor și pentru pavelarea trotuarelor. Creditul a fost făcut înainte de campania electorală, iar prima rată am plătit-o în august 2012 când a fost instalată noua conducere a Primăriei Bicaz. În momentul de față, din cele 40 de miliarde am achitat 7. Mai avem un rest de plată consistent care ne limitează în proiectele pe care am dori să le punem în practică”, a spus Nicolae Sălăgean, edilul Bicazului. În luna iunie, auditul extern venit din partea Curții de Conturi a încheiat verificările și a înaintat situația către primăria din Bicaz. „Noi am contestat unele lucruri, acum așteptăm răspunsul contestației. Dacă în urma răspunsului vom realiza că mai sunt lucruri cu care nu suntem de acord, sesizarea noastră va fi analizată direct de Curtea de Conturi. Vom face public rezultatul auditului după ce avem un răspuns final”, a adăugat Nicolae Sălăgean.

Fructe oprite pentru bicăjeni

Semafoarele moștenite din timpul primarului Ion Crăciun stau acum mărturie pentru ideea neinspirată a „înfrumusețării” orașului. Primarul actual le vrea desființate, dar lipsa de fonduri a fost invocată pe același portativ al neputinței. „Avem de gând să înlocuim semafoarele cu un sens giratoriu și să deviem traficul mașinilor de mare tonaj prin spatele stației de benzinărie. Ideea cu semafoarele s-a dovedit una neinspirată fapt dovedit și de funcționarea lor pentru o scurtă perioadă de timp. Rămânem cu ele până când vom avea bani să facem un sens giratoriu”, a spus primarul Nicolae Sălăgean.

O altă promisiune pe care primarul a făcut-o aleșilor și pe care nu a uitat-o este aceea de creare a unor noi spații de joacă. Copiii din cartierele Dodeni și Capșa nu au niciun spațiu de joacă amenajat. În cazul celor din cartierul Capșa, copiii ar trebui să străbată aproximativ 2 km., dacă vor să se dea pe un tobogan.

„În Bicaz sunt 3 parcuri și suntem conștienți că nu sunt suficiente, dar în momentul de față atât ne putem permite. Este un lucru pe care l-am prins în mandat și vom căuta resursele ca până la sfârșitul lui să amenajăm și alte spații de joacă”, a mai declarat Nicolae Sălăgean.

Cerințele nu se opresc aici, dar toate doleanțele au fost amânate pentru 2014, primarul susținând că cea mai mare realizare rămâne în continuare achitarea arieratelor.

Varianta Catrinoiu

Fostul primar al Bicazului, Constantin Catrinoiu are o altă variantă pentru datoriile lăsate în spinarea primăriei. Acesta a ajuns la concluzia că datoriile au fost „stinse” din credit. „Creditul de 40 de miliarde de lei a fost aprobat în 2012 înainte de campania electorală, dar a fost cerut în urmă cu doi ani (n.r. – în 2010). Cele 30 de miliarde pentru arierate au fost achitate din creditul de 40 de miliarde. În urma mandatului meu au rămas datorii de 2 miliarde de lei vechi de la parcul din Mărceni și restul până la 30 de miliarde s-au dus pe asfaltări și trotuare. Creditul a fost achitat eșalonat, 20 de miliarde în 2012 și 20 de miliarde la începutul anului 2013.”

Dincolo de afirmațiile lui Constantin Catrinoiu, primarul actual spune că nu ar vrea să folosească numele fostului primar în datoriile Bicazului, dar nici nu poate trece cu vederea faptul că anumite calcule au fost făcute greșit de cel care a „păstorit” în mandatul trecut locuitorii orașului. „E varianta dumnealui. Poate a uitat să menționeze și de alte datorii. Aici am să amintesc doar 700 de milioane vechi datorii pentru materialul lemnos achiziționat pentru liceul din Bicaz. La această sumă se adaugă datorii în valoare de 800 de milioane pentru întreținerea terenului de tenis de câmp și alte 700 de milioane pentru diverse lucrări care nu au fost achitate. Mai sunt și alte datorii pe care vechea administrație le-a acumulat”, a mai spus primarul orașului Bicaz.

 Datoriile Bicazului, de la Catrinoiu la Sălăgean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian TEODOROF

Articolul precedentCazul clopotniţei demolate ilegal la Căciuleşti: ISTC nu se autosesizează pentru că nu a fost… sesizată
Articolul următorSpitalul Roman are manager de nota 9,75