O turistă din Iaşi a alunecat la coborârea de pe Vârful Toaca şi şi-a rupt piciorul, în această dimineaţă, după ce-a văzut piramida de pe 7 august. Deşi era bine echipată, femeia a căzut pe poteca neamenajată, singura cale de acces spre vârful muntelui. Intervenţia salvamontiştilor s-a încheiat în jurul prânzului.

„Echipa Salvamont din Baza de Intervenţie Dochia s-a deplasat în zonă unde, după ce a acordat primul ajutor specializat, a efectuat transportul de la 1.900 m până în zona inferioară a Jgheabului lui Vodă, de unde femeia a fost preluată de echipa suport trimisă din Durău”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

„De la cota 1.350 în zona «La Scaune», accidentata a fost transferată în autoutilitara de intervenţie 4×4 şi predată echipajului SMURD în Staţiunea Durău. Bilanţul ultimelor 4 zile până la acestă oră este de 11 cazuri asistate (plăgi, excoriaţii, afecţiuni medicale uşoare, traumatisme care nu necesitau transport de urgenţă), 4 persoane rătăcite, o criză cardiacă acută, trei traumatisme de membru inferior şi unul de membru superior”.

Sâmbătă seara, salvamontiştii au avut de transportat o bătrână cu nişte răni îngrozitoare la ambele picioare. Gândindu-se că ar putea s-o jeneze încălţămintea sau să i se umfle picioarele de la efort, femeia şi-a luat nişte pantofi mai mari cu vreo două numere. Nu doar că încălţările au ros-o şi i-au provocat leziuni, dar a suferit şi o entorsă în încercarea de a păşi în aşa fel încât să-şi protejeze rănile.

La cât de mulţi turişti au fost pe Ceahlău (aproape 4.000) bilanţul intervenţiilor chiar nu este unul îngrijorător. Mai ales că în noaptea de sâmbătă spre duminică aproape 2.000 de oameni au dormit pe platoul Dochia, mulţi sub cerul liber. Noroc că n-a plouat! (C.M.)