0:00

EVENIMENTE CULTURALE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Târgul Naţional al Cărţii de Poezie

Sâmbătă, 17 mai 2014, începând cu ora 21, timp de peste 5 ore neîntrerupte, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (bd. Dacia, nr. 12), va avea loc loc cea de-a VI-a ediţie a evenimentului multiart – Maratonul de Poezie şi Jazz. Evenimentul este inclus în Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (ediţia a V-a, 14-18 mai 2014) şi este unul dintre programele culturale importante ale Bucureştiului în cadrul Nopţii Europene a Muzeelor. 34 de poeţi români contemporani, din generaţii şi geografii literare diferite, vor susţine lecturi publice, într-un dialog artistic cu Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin–voce, Cătălin Milea– saxofon. Scriitorii care participă la această a VI-a ediţie a Maratonului de Poezie şi Jazz sunt, printre alţii: Adrian Alui Gheorghe, Daniel Bănulescu, Romulus Bucur, Magda Cârneci, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Marian Drăghici, Florin Iaru, Ion Mureşan, Viorel Mureşan, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Robert Şerban. În aceeaşi zi, la ora 19,00, în cadrul Târgului Naţional al Cărţii de Poezie vor avea loc lecturi publice susţinute de poeţii Bogdan Ghiu, Eugen Suciu, Ioana Crăciunescu, Angela Marinescu, Ana Dragu, Florin Partene, Mihail Vakulovski, Alexandru Vakulovski, Moni Stănilă, Marius Conkan, Hose Pablo, Andrei Doboș, Rareș Moldovan, Dan Coman, Vlad A. Gheorghiu.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nicolae Mărgineanu la Ziua Internaţională a Muzeelor

În cadrul evenimentelor care au loc cu prilejul celor două sărbători, “Noaptea Europeană a Muzeelor” şi “Ziua Internaţională a Muzeelor”, sâmbătă, 17 mai, de la ora 17, la Muzeul de istorie şi arheologie Piatra Neamţ, va fi omagiat regizorul Nicolae Mărgineanu, unul din importanţii regizori români  care a realizat câteva filme intrate în patrimoniul filmografiei româneşti precum Profetul, aurul şi ardelenii (1978) Mai presus de orice (1978), Un om în loden (1979), Ștefan Luchian (1981), Întoarcerea din iad (1983), Pădureanca (1986), Flăcări pe comori, (1987), Un bulgăre de humă (1989) ş.a. Invitat special al evenimentelor de la Piatra Neamţ, regizorul va fi prezentat de scriitorul Adrian G. Romila, în calitate de moderator în dialogul său cu publicul.

TEATRU CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Teatrul de revistă „Constantin Tănase” la Piatra Neamţ

Teatrul Tineretului ne pregăteşte pentru săptămâna viitoare o surpriză de proporţii: îi vom avea pe scena TT-ului pe trei dintre cei mai îndrăgiţi artişti români de comedie, Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Vasile Muraru. „În acord cu calitatea Teatrului Tineretului de a fi o instituție apropiată de sufletul comunității locale, dorim să venim în întâmpinarea publicului nemțean aducând pe scena noastră și alte tipuri de spectacole decât cele din repertoriul TT.  În acest sens, în data de 23 mai 2014, ora 18, vom găzdui spectacolul muzical-umoristic Veselia nu-i  în criză al Teatrului de Revistă Constantin Tănase din Bucureşti. Pe texte de Octavian Sava, Mihai Maximilian, Adrian Lustig, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, ofensiva veseliei va fi condusă de Alexandru Arșinel,  Stela Popescu și Vasile Muraru. Când condițiile acustice ne vor permite, intenționăm să fim gazde și pentru spectacole de operetă, concerte simfonice etc. oferind dragilor noștri spectatori o paletă cât mai diversificată de reprezentări artistice” – se spune în comunicatul instituţiei, semnat de Lavinia Pîrlog, referent artistic al Teatrul Tineretului.

FILM

“Despre oameni şi melci”

În perioada 16-21 mai, la cinematograful Dacia Panoramic Piatra Neamţ vor rula două filme interesante. De la ora 14, va rula filmul “Mereu în offside”. George Dryer, un cunoscut fotbalist în tinereţe, acum aproape falit, s-a întors în orăşelul de provincie McLean, Virginia ca să îşi îmbunătăţească relaţia cu fiul său de nouă ani, Lewis, pe care l-a văzut destul de rar de când s-a despărţit de mama sa, Stacie. Deşi a făcut nenumărate greşeli în trecut, George este dispus să facă compromisuri, de dragul copilului, şi să găsească un loc de muncă în apropiere. Ca să păstreze o relaţie bună cu cel mic, Stacie îl convinge pe George să antreneze echipa de fotbal a lui Lewis. Ce nu anticipaseră cei doi este însă atenţia pe care o primeşte bărbatul din partea părinţilor copiilor din echipă. Printre femeile atrase ca un magnet de George se numără Barb, care vrea să se convingă că mai este încă atrăgătoare, după un divorţ urât. Apoi este Denise, o casnică plictisită, crainic de ştiri în tinereţe, care se oferă să îl ajute pe George să ajungă prezentator de ştiri sportive. Nu în ultimul rând, sponsorul echipei, înstăritul Carl King, se împrieteneşte cu George ca să le dovedească asociaţilor săi cât de apropiat este el de o fostă vedetă. De la orele 16 şi 18, rulează filmul “Despre oameni şi melci”.

Acţiunea se petrece în 1992, la Câmpulung Muscel. Fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre cei 3.000 de muncitori pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă. George Petrescu, liderul de sindicat (soţul Anei, tatăl lui Viorel) trăieşte cu o sumă modică lunară, la fel ca toţi ceilalţi muncitori din oraş. Neputând să doarmă, într-o noapte, vede o reclamă la televizor despre o bancă de spermă care plăteşte 50 dolari pentru fiecare donaţie. Aşa îi vine ideea nebunească de a salva fabrica şi locurile de muncă  ale colegilor săi.  Dacă 1000 dintre muncitori îşi vând sperma timp de o săptămână, ar putea strânge suficienţi bani pentru a salva fabrica de la faliment. Aşa, ar putea să dea din nou drumul la producţie şi toată lumea ar avea din nou de lucru.

Articolul precedentVictime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XLVI)
Articolul următorPersonalitatea săptămânii Melchisedec Ştefănescu