0:00

* 24 ianuarie 1914 – S-a născut poetul Epifanie E. Cozărescu, la Cernăuţi. După ce a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Iaşi, a lucrat, în calitate de medic pe la diferite spitale. Din 1949, vine la Roman, unde a lucrat ca medic specialist în boli interne. În 2004 a publicat volumul „Poeme paramedicale şi dedicaţii cordiale”.

* 24 ianuarie 1931 – S-a născut prozatorul Constantin Fântână, la Roman. A absolvit Liceul Militar din Iaşi (1948). Între anii 1949 – 1955 devine deţinut politic şi este exmatriculat din Facultate (1957). A terminat totuşi Facultatea de Matematică-Mecanică (Iaşi, 1971) şi va lucra, până în 1991, la Centrul de Fizică a Pământului şi Seismologie, coordonând activitatea Observatorului Seismologic de la  Muntele Roşu. Este autorul romanului „Sentinţa”.

Calendar (24 – 30 ianuarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 25 ianuarie 1888 – S-a născut Al. Zissu, un scriitor evreu născut la Piatra Neamţ, condamnat pe viaţă pentru activitate sionistă (d. la 16 septembrie 1956, în Tel Aviv, Israel). La 20 de ani obţine titlul de rabin, dar nu îşi va asuma niciodată îndatoririle ce decurg din această calitate. Angajat la Banca Moldova din Iaşi, va fi liderul grevei din 1914 a salariaţilor. Scoate în mai-decembrie 1909 la Iaşi, ulterior la Piatra Neamţ, revista în limba ebraică „Chazon Lamoed”. Preşedinte de onoare al Partidului Evreiesc din România, Zissu îl reînfiinţează după al doilea război mondial şi conduce Executiva Sionistă. Interzis ca publicist şi scriitor sub regimul lui Ion Antonescu, arestat scurt timp pentru insulte aduse Centralei Evreilor din România, în 1950 este închis pe viaţă pentru activitate sionistă. Eliberat în 1956, emigrează în Israel, unde moare după câteva luni. Publică volumele de proză scurtă Spovedania unui candelabru (1926) şi Ereticul de la Mănăstirea Neamţu (1930), culegerile de articole şi eseuri Noi… – breviar iudaic (1932), Logos, Israel, Biserica (1937), Nu există cult mozaic (1947), dar se remarcă mai ales cu romanele Marcu sin Marcu (1934), Calea calvarului (1935), Samson şi noul Dagon (1939), ultimul bucurându-se de aprecierea lui Gala Galaction, care îl şi prefaţează.

* 25 ianuarie 1851 – S-a născut Lascăr A. Vorel, la Piatra-Neamţ (d. 20. 06. 1902, Piatra-Neamţ), farmacist. A fost finul lui Lascăr Catargiu, ispravnic de Neamţ, viitorul prim-ministru. Studii: Facultatea de Farmacie (1874). A luat în primire farmacia din Piatra-Neamţ în 1878. Este membru fondator al Societăţii Ştiinţifice Literare „Asachi” (decembrie 1880). Colaborator cu articole despre medicina populară în publicaţiile „Corespondenţa Provincială” şi „Asachi”.

* 25 ianuarie 1950 – S-a născut  Viorica Guşul, la Avereşti, Neamţ. Studii: Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu”, Secţia Muzeologie. Expoziţii personale: Roman, Suceava; în expoziţii de grup: Franţa, Germania, Japonia, şi la Bacău, Piatra-Neamţ, Roman, Suceava.

Calendar (24 – 30 ianuarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 27 ianuarie 1861 – S-a născut Mareşalul Constantin Prezan, la Butimanu, Snagov. A parcurs toată ierarhia militară, de la sublocotenent la până la general de corp de armată, cel mai înalt grad militar din Armata Regală Română. I s-a acordat demnitatea onorifică de „Mareșal al României”, ca recunoaștere a meritelor sale pe timpul cât a comandat Armata de Nord Constantin Prezan a evitat să se implice activ în viața politică, deși a avut o serie de demnități politice, mai mult onorifice, cum ar fi aceea de senator, deținută în perioada postbelică, în baza înaltei sale poziții din armată, precum și de participant/membru al Consiliilor de Coroană. A primit numeroase distincții și medalii, fiind ales membru de onoare al Academiei Române.

* 28 ianuarie 1932 – S-a născut Emil Bucureşteanu, la Slobozia, Roznov,  Neamţ. A absolviy Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti. A fost redactor la ziarul „Flacăra” din Piatra-Neamţ, profesor la Liceul Petru Rareş, Colegiul  Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ. Volume: „Naiana şi Raşela”, „Student în filosofie”, „Pagini de dragoste”, „Poeţi nemţeni” (Antologie), „Poemele iubiri”, Povestiri”, „Cronici, eseuri”ş. a.

Calendar (24 – 30 ianuarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 28 ianuarie 1943 – S-a născut Florina Cercel, la Piatra-Neamţ. Tatăl său făcea parte din fanfara unui regiment (prim-trompetist), mama era foarte credincioasă şi actriţa a avut o copilărie linisştită şi fericită, cu respectarea tradiţiilor şi obiceiurilor locului. Când era în clasa a cincea, tatăl ei a fost arestat politic şi ea împreuna cu mama şi sora s-au întors la Botoşani de la Râmnicu Sărat, unde ajunsese datorita serviciului militar al tatălui şi unde au rămas până la întoarcerea acestuia de la canal, unde îşi ispăsişe pedeapsa. De adolescenta era atrasă de teatru şi film, ura ştiinţele exacte şi se „prefacea„ în liceu („ Mihai Eminescu” din Botoşani ) în faţa profesoarelor , cucerind entuziasmul, veselia şi inima colegelor. A absolvit I. A.T. C. Bucureşti (1964), în prezent fiind actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti. A jucat ca actriță pe scenele teatrelor: Teatrul Dramatic de Stat din Galați (1964-1965), Teatrul Național din Timișoara (1965-1973) și Teatrul Național din București (din 1972). 1957-1959 figuranta la teatrul M. Eminescu din Botosani . In piesa Mimcinosul de C.Goldoni. A jucat în multe filme, înainte şi după 1989: „Fraţii”, „Filip cel Bun”, „Dincolo de pod”, „Prin cenuşa imperiului”, „Marele singuratic”, „roşcovanul”, „Iarna bobocilor”, „Dincolo de orizont”„Dumbrava minunată”, „Crucea de Piatră” ş. a. Pe scenă a interpretat peste 150 de roluri.

Calendar (24 – 30 ianuarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 28 ianuarie 1974 – S-a născut Liviu-Adrian Apetroaie, la Vadul Moldovei, Fălticeni. Şi-a petrecut anii copilăriei la Târgu-Neamţ, unde a frecventat şi clasele I-VIII. Absolvent, în 1992, al Liceului Militar „Stefan cel Mare” (Câmpulung Moldovenesc), al Facultății de filozofie, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași (1997) și al modulului de Studii aprofundate de Teoria interpretării (1999); 2002-2003 Studii postuniversitare în Managementul Activitătilor Culturale (Licență a Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Cultural Național din România). Este membru al USR. Cărţi: „Alegorii sub papirus”; „Geometria deşertului”, „Oglinda sumară”, „Sadoveanu şi Iaşii (1904-2004), album foto-documentar, „Minutul de prelungire” ş.a. A obţinut numeroase premii: Premiul „Vasile Pogor” al Primăriei Municipiului Iași pentru literatură (2008); Premiul editurii JUNIMEA și al Uniunii Scriitorilor din Romania – filiala Iași la Concursul Național de Poezie „Porni luceafărul…”, Botoșani-Ipotești, 15 iunie 2000; Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2001); Premiul Festivalului româno-canadian de poezie „Ronald Gasparic” (2001). Este muzeograf la Muzeul Literaturii Române Iași, redactor la revista „Dacia literară” (din 2002).

Calendar (24 – 30 ianuarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 30 ianuarie 1852 – S-a născut I. L. Caragiale. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura română. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

* 30 ianuarie 1972 – A murit dramaturgul Ion Luca. Născut la Roman în anul 1894, la 7 decembrie. După terminarea liceului Ferdinand, urmează cursurile Seminarului „Veniamin Costache” din Iaşi, unde l-a avut profesor pe Iorgu Iordan. Renunţă la studiile teologice şi se inscrie la Drept, iar în paralel, audiaza şi cursurile Facultatii de Filosofie si Teologie. Urmează apoi cursurile Institutului Balcanic din Bucuresti (unde preda Nicolae Iorga). Primul război mondial îi întrerupe temporar studiile, în anul 1919 este demobilizat şi se stabileşte la Bacău. În anul 1920 îşi ia doctoratul în filosofie şi teologie, iar in 1921 doctoratul în drept, ambele cu „magna cum laudae”. Din 1922 se hotărăşte să se dedice carierei didactice, profesorul completându-se armonios cu omul justiţiei. Ca avocat a pledat in cateva procese dificile, dar nici cariera juridica nu-i satisface aspiratiile si se dedica scrisului. Obţine o bursă de studii în domeniul bibliotecilor şi călătoreşte prin Austria, Franta, Germania, Italia şi Ungaria. În aprilie 1934, Ion Luca primeşte premiul Societăţii Scriitorilor Români în valoare de 100000 de lei pentru piesa „Iuda din Cariot”.

Calendar (24 – 30 ianuarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 30 ianuarie 1944 – n. Vasile-Doru Ulian, la Frătăuţii noi, Suceava. Artist plastic. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Bucureşti (1965). Profesor la Borca şi în Piatra-Neamţ. Preşedinte al Filialei Neamţ a U. A. P. (1990-1992). Expoziţii personale la Iaşi, Bacău, Bucureşti. Prezent cu lucrări în peste 70 de expoziţii judeţene, bienale, saloane naţionale, de grup şi are lucrări în colecţii de stat şi particulare în ţară şi în străinătate. Premiul U. A. P. la Saloanele Moldovei (Bacău, 1991). A participat la peste 15 tabere de pictură.

* 30 ianuarie 1932 – S-a născut scriitorul Dinu Săraru, în comuna Slătioara, Vâlcea, autorul romanului „Nişte ţărani”. Este un director de teatru, dramaturg, eseist, publicist, romancier. Se situează printre cei mai renumiți publiciști, dramaturgi și romancieri contemporani. A fost directorul Teatrului Mic și Teatrului foarte Mic. A făcut parte din C.C. al P.C.R. Mult timp este marginalizat de noile autorități rezultate după 1989, însă președintele Iliescu, ca urmare a sprijinului deschis acordat de Dinu Săraru în timpul campaniei electorale, în anul 2001, îl numește directorul Teatrului Naţional din București.

Articolul precedentHai să dăm …
Articolul următorCărţi în pregătire: Constantin Ardeleanu / „Obliteraţii” (IV)