0:00

BACALAUREAT 2014 / Rata de promovare – 65%, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Liceul Petricani, singurul liceu care a avut procent de promovare de 100%
* Liceul Adjudeni – 19 candidați înscriși, 19 absenți, 19 respinși, rată de promovare 0%
* rată de promovare 0%, în recidivă, a avut şi Liceul „Ion Ionescu de la Brad” din Horia

După sesiunea de vară a examenului de Bacalureat, din 2014, în județul Neamț, potrivit statisticilor întocmite înainte de contestații, au promovat 65% dintre candidați. În aceast procentaj intră atât cei din seria curentă, cât și cei din seriile anterioare. Absolvenții de liceu din 2014, au pășit peste pragul examenului puțin peste 70%, în timp ce absolvenții din anii trecuți care și-au exprimat dorința de a obține o diplomă de BAC s-au descurcat mai greu. Doar 31% au făcut față examenului. Singurul absolvent de liceu care a salvat onoarea județului Neamț este Mădălina Elena Cerbu, de la Colegiul Național „Petru Rareș”, din Piatra Neamț, care a obținut media 10 la Bacalaureat. O anomalie a statisticilor este reprezentată de liceul Petricani, singura unitate de învățământ care a înregistrat o rată de promovare de 100%. De la acest liceu, un singur elev a reușit să se înscrie la Bacalaureat. Același elev a și promovat examenul, cu nota 6,16. Este vorba despre Mădălina Tolontan, de 17 ani, din satul Țolici.

„Este o performanță pentru acestă fată deosebită care nu a dat examenul de Bacalaureat în condiții ușoare. Din cei 12 elevi de clasa a XII-a, a fost singura care a putut să se înscrie la examenul de Bacalaureat”, a precizat prof. Ecaterina Călin, diriginta clasei de a XII-a de la Petricani.

De precizat că pentru Liceul de la Petricani este primul an în care s-a desfășurat examenul de Bacalaureat de când s-au desființat Școlile de Arte și Meserii. Practic, eleva care a intrat la Bacalaureat s-a înscris la școala profesională, iar după clasa a X-a a continuat cu liceul. Eleva, care a absolvit specialitatea «Designer vestimentar», a spus că examenul de Bacalaureat nu a fost greu și că este mulțumită de rezultat.

„Nu a fost un examen foarte greu. Pentru mine, faptul că am fost singura care a putut da Bacalaureatul nu este un lucru deosebit. Ceilalți colegi au plecat în Italia sau, în alte cazuri, au ales doar să dea competențele profesionale. Aș vrea să profesez în domeniul în care am învățat, dar nu știu ce va fi mai departe”, a spus Mădălina Tolonta, absolventa Liceului Petricani.

Un alt fapt ieșit din comun a fost trecut în contul Liceului de la Adjudeni, unde la Bacalaureat s-au înscris 19 candidați, dintre care nici măcar unul nu s-a prezentat la examen. Am încercat să deslușim „misterul”, dar de la liceul din Adjudeni am fost informați că directoarea se află încă în Bacalaureat. Un alt liceu care nu-și găsește „rostul” atunci când vine vorba de examenul de BAC este „Ion Ionescu de la Brad” din Horia. Trei candidați înscriși, trei candidați prezenți, trei respinși, în concluzie, promovare 0%. În trecut, liceul de la Horia a mai reușit astfel de „performanțe”, dar nici măcar schimbarea vechii conduceri nu a dus la rezultate mai strălucite. De la sesiunea din vară au lipsit aproximativ 300 de candidați, iar 6 au fost eliminați pentru că au încercat să fraudeze examenul.

Inspectorul general școlar Viorel Stan a precizat că odată cu apariția noilor generații de școli profesionale rezultatele Bacalaureatului vor arăta altfel: „De la un an la altul crește și maturitatea absolvenților de liceu care își dau seama că nu se pot ridica la nivelul promovării unui examen de Bacalaureat, scopul lor fiind acela de a obține o calificare. Acest lucru va fi rezolvat peste 3 ani, prin copiii care au ales acum școala profesională și nu liceul”.

În urma rezultatelor afișate înainte de contestații cele mai bine clasate licee sunt: Colegiul Național „Roman Vodă” (99,29%), Colegiul Național „Calistrat Hogaș” (98,93%) și Colegiul Național „Petru Rareș (98,85%). Ieri au fost depuse și contestațiile, urmând ca soluționarea lor să se facă până vineri, 11 iulie.

Marian TEODOROF

Articolul precedentBande hoţi în 1928 la Neamţ
Articolul următorArtera Roman Vest, gata într-o lună