0:00

Asociere istorică Neamț- Harghita, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Proiect pentru fonduri europene
* finalitatea sperată de cele două Consilii județene este asfaltarea și modernizarea  DJ 127 A, cu o lungime de peste 50 de kilometri care face legătura între Piatra Neamț și Miercurea Ciuc

Președintele Consiliului Județean Neamț Culiță Tărâță și președintele Consiliului Județean Harghita, Borbely Csaba au parafat luni, la Valea Rece, comuna Lunca de Jos, județul Harghita, contractul de asociere dintre cele două județe. Contractul are ca scop final depunerea unui proiect pentru atragerea de fonduri europene în ideea de a asfalta DJ 127 A, cu o lungime de peste 50 de kilometri care face legătura între Piatra Neamț și Miercurea Ciuc. Este vorba în principal de un sector de drum cu o lungime de 35 de kilometri care traversează comunele Bicazu Ardelean, Bicaz Chei și Dămuc.  Respectivul drum ar avea toate șansele să fie practic reconstruit și asfaltat dacă județele Neamț și Harghita asociate depun un proiect comun la Uniunea Europeană. Odată reabilitat DJ 127 A, zona are și o șansă de dezvoltare turistică, pentru că drumul trece Carpații, în paralel cu Cheile Bicazului.

„Avem foarte multe lucruri în comun”

”Am încercat și încercăm să avem relații de bună colaborare și vecinătate cu județele de lângă noi și înspre Est vom avea proiecte comune. Sper că această întâlnire va avea rezultatele pe care preconizăm că locuitorii le vor simți în viața lor de zi cu zi. Am aprobat și noi în Consiliul Județean Harghita hotărârea de Consiliu pentru a se semna acest parteneriat de colaborare, de cooperare care presupune dezvoltarea zonelor limitrofe celor două județe și sper că din fonduri europene vom avea șansa să lansăm cât mai multe proiecte. Suntem de acord cu toții că primul obiectiv este drumul județean 127 A care ne leagă și că acest drum, pe sectorul din județul Harghita, este încă neasfaltat pe o lungime de 10,5 kilometri. Colegii noștri de la Neamț au venit și au văzut că trebuie găsite soluții comune, tehnice. Un alt lucru primordial care se leagă de acest drum este dezvoltarea turistică, iar pentru dezvoltarea turistică a zonei ar trebui înființată o asociație de dezvoltare intercomunitară între județele și localitățile vecine pentru a iniția proiecte de dezvoltare economică și turistică care ar aduce beneficii pentru locuitorii ambelor județe. Iar eu sper că această colaborare se va adânci și în acest sens. Ar mai fi câteva probleme comune ale județelor Neamț și Harghita, cum ar proprietarii de pajiști din Harghita și care au respectivele suprafețe în județul Neamț. Ar fi bine să se rezolve punerea în posesie pentru ca aceste probleme legate de retrocedări să fie rezolvate, pământul nu-l ia nimeni să plece cu el, rămâne tot acolo. Lipsa titlurilor de proprietate este un impediment, ar trebui să facem niște pași în acest domeniu. Mai este și problema rezervației, pe care sper să o rezolvăm, nu este o problemă atât de discutată dar poate deveni oricând. Vom încerca să facem împreună eforturi pentru administrarea rezervației. Trebuie să fim buni prieteni, pentru că avem foarte multe lucruri în comun și trebuie să avem o șansă să arătăm că românii și maghiarii sunt prieteni. Doar cei de la București seamănă ura între români și maghiari. Aici la noi e total diferit și trebuie să demonstrăm acest lucru”, a spus Borbely Csaba, președinte CJ Harghita.

Asociere istorică Neamț- Harghita, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Conviețuirea este foarte importantă!”

”Mulțumesc pentru invitaţie și mă bucur că ați accentuat pe colaborarea dintre români și maghiari, eu aș zice dintre români și românii de etnie maghiară. Eu sunt un om deschis și nu am sădit în suflet niciodată răutate. Este pentru noi toți ca dezvoltarea să fie armonioasă. Suntem mândri că suntem români și suntem mândri că suntem români de etnie maghiară. Întotdeauna am respectat această etnie pentru că sunt oameni de cuvânt, pragmatici, iar interesul unora și al altora este să creeze animozități. Ei bine acelea sunt interese de grup sau personale. Cei care umblă cu jumătăți de măsură creează de obicei conflicte care să ducă la interesul lor. Oamenii de aici au nevoie de fapte, nu de vorbe. Ce faci pentru seamănul tău? Fapte concrete. Semnez cu toată dăruirea și încrederea astfel de proiecte care la Bruxelles sunt privite cu altă încredere. Dacă rezolvăm problema drumurilor comunale și județene, a apei și canalizării și a iluminatului în Cheile Bicazului se poate spune că am făcut și noi ceva. Trebuie să avem o privire pozitivă și sunt sigur că rezultatele vor fi de bun augur. Trebuie rezolvate și problemele de fond funciar pentru a nu plimba oamenii pe drumuri, să facem ceva concret pentru că conviețuirea este foarte importantă”, a spus Culiță Tărâță, președinte CJ Neamț.

Asociere istorică Neamț- Harghita, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Este un nou început pentru cele două județe”

„Ne aflăm aici la granița celor două județe care de-a lungul timpului a despărțit popoare, țări, imperii, iar azi iată că reunește din nou cele două județe. Importante sunt respectul reciproc și proiectele inițiate, proiecte care să unească oamenii din această zonă a țării, să le faciliteze viața de zi cu zi, și sper să înțeleagă și cei de la București că este nevoie de asemenea proiecte. Proiectele europene sunt o soluție pentru zona Moldovei și zona Transilvaniei. Eu am propus soluții, este vorba despre așa numitul ET care permite investiții teritoriale integrate pentru cei care au o situație economică specială. Sunt programe de dezvoltare regională proprii și, domnule președinte vă rog să susțineți astfel de proiecte. Avem foarte multe planuri pentru care putem colabora, este un nou început pentru cele două județe și sperăm să avem și rezultate”, a declarat Barna Tanczos, senator de Harghita.

”Că este ET, GAL, sau orice altă asociere, importanți sunt locuitorii acestor zone. Toate aceste programe trebuie să se adreseze locuitorilor și să se găsească acele mijloace pentru a răspunde cerințelor oamenilor din zonă”, a spus Gheorghe Neculae, subprefect al județului Neamț, prezent la semnarea contractului de asociere dintre județele Neamț și Harghita.

Asociere istorică Neamț- Harghita, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Sper ca întâlnirea de azi să fie benefică”

Așa cum a amintit și președintele Culiță Tărâță, un rol important în colaborarea dintre județele Neamț și Harghita îl au și primarii comunelor de la granița celor două unităţi administrativ-teritoriale. Și aceștia au fost prezenți la semnarea contractului de asociere mai ales că DJ 127 A traversează practic trei comune nemțene.

”Am devenit un soi de lider în zonă, nimeni nu știe că de fapt acest drum aparține Consiliului Județean Neamț. Însă oamenii au așteptări de la primar, iar eu nu pot să-i dezamăgesc. Eu sper ca drumul județean 127A să fie un drum nou și felicit consilierii județeni de la Neamț pentru că au venit să vadă cum arată acest drum și vreau ca acest proiect să nu rămână la stadiul de vis. Vreau să fim mândri că suntem români”, a spus Anton Covasan, primar al comunei Dămuc.

”Sper ca întâlnirea de azi să fie benefică pentru ambele județe pentru că de-a lungul anilor au fost mai multe divergențe și trebuie să intrăm în normalitate. Ar trebui să facem un front comun pentru ca adevărul să iasă la iveală”, a spus primarul de Bicaz Chei, Gheorghe Oniga, referindu-se la problemele de fond funciar cu care se luptă de ani de zile.

”Salut această inițiativă care azi a devenit o realitate. Sper ca încă în timpul mandatului meu să văd și rezultatele acestui contract de asociere și nu numai eu ci și locuitorii celor două comune: Lunca de Jos și Dămuc”, a spus Peter Mihok, primar al comunei Lunca de Jos, județul Harghita.

Irina CĂLIN

Articolul precedentPrimăria Piatra Neamț încurajează sportul minții
Articolul următorEvaziune de 63 de milioane cu rădăcini la Târgu Neamț

1 COMENTARIU

  1. Doar de la Bucuresti se seamana discordia intre unguri si romani ? si Budapesta ce pazeste ?
    Granita intre cele doua judete a despartit poporul roman in timpuri trecute.
    Vai dar totul e asa frumos , nu s-a pomenit nimic de Tinutul secuiesc sau probabil au disparut secuii intre timp??
    E laudabil ca s-a ajuns totusi la o colaborare.

Comentariile sunt închise.