0:00

AJOFM Neamț, “țepuită” de 10 miliarde de lei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* după scandalul Borlești, cu un prejudiciu de aproape 2 miliarde de lei, ies la iveală pagube de alte 8 miliarde lei din subvenţii

La sfârșitul lunii trecute, Ziarul Ceahlăul a fost primul care-a declanșat în presă o adevărată anchetă referitoare la subvențiile ilegale acordate doar în Borlești de către AJOFM Neamț. Trei firme erau suspectate c-ar fi încasat ilegal subvenţii acordate de AJOFM Neamţ pentru angajarea unor tineri marginalizaţi. Cele trei societăţi: DMC Trade Construct, Ametist Construct şi Întreprinderea Individuală Puică Mihaela au adus, după cum au confirmat şi autorităţile în al nouălea ceas, un prejudiciu de peste 191.000 de lei. O recunoaşte însăși instituția Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Neamţ, ce-i drept, o lună mai târziu de la semnalele de alarmă trase de redacția ziarului nostru: “S-a constatat că la 3 agenţi economici din Borleşti care angajaseră un număr de 11 persoane cu vârsta de până în 25 de ani şi care au beneficiat de subvenţii conform Legii 116/2002, în perioada 2011-2013, nu erau îndeplinite şi criteriile referitoare la venitul minim garantat, condiţie obligatorie pentru acordarea acestor subvenţii. S-a constituit un debit în valoare de 191.713 lei, pentru care au început şi acţiunile de recuperare”, se arată într-un comunicat remis de AJOFM Neamț.

Alte 8 miliarde gaură ies la suprafaţă la AJOFM

Dincolo de acest episod, AJOFM Neamț nu doar că ne-a confirmat frauda uriaşă semnalată în Borleşti, dar a fost obligată, la solicitările de presă trimise de redacţia ziarului nostru, să facă publice şi alte cifre nevralgice şi extrem de frauduloase făcute în baza aceloraşi legi prin care se acordă subvenţii: „De la data aplicării Legilor 76/2002 şi 116/2002, până la data de 31.10.2013, AJOFM Neamţ a încheiat un număr de 12.048 convenţii cu agenţi economici privind subvenţionarea locurilor de muncă ocupate de persoane aflate în evidenţa institutiei. De această măsură activă de stimulare a ocupării au beneficiat un număr de 25.667 persoane. Până la data de 31.10.2013 s-au identificat 37 de agenţi economici care nu au respectat prevederile convenţiilor încheiate cu AJOFM Neamţ  şi pentru care s-au stabilit măsuri pentru a recupera subvenţiile acordate, valoarea acestor debite fiind de 885.885 lei”, se mai arată într-o altă adresă oficială remisă exclusiv Ziarului Ceahlăul.

Aşadar, o altă gaură în bugetul şi imaginea AJOFM Neamţ, de această dată de 4 ori mai mare decât lovitura dată de “băieţii deştepţi” de la Borleşti. Un ultim prejudiciu de peste 8 miliarde de lei vechi despre care chiar inspectorii de muncă spun că a fost calculat doar până la data de 31.10.2013…

Întrebări pe adresa AJOFM

Pe această cale întrebăm public reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă:

1. Cine se face vinovat de toată această situaţie?

2. Aţi propus sancționarea funcționarilor vinovați, dacă ei există?

3. În cât timp credeţi că veţi recupera prejudiciul total?

Şi totuşi, teoretic, angajatorii din Neamţ care încadrează tineri în condiţiile unui contract de solidaritate, denumiţi angajatori de inserţie, vor putea primi în continuare bani de la stat. Vor încheia convenţii cu AJOFM, prin care agenţia judeţeană se angajează să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu net pe economie. Această sumă se acordă angajatorului pe o perioadă de maximum 2 ani, până când angajatul vizat împlineşte vârsta de 25 de ani. Finanţarea tuturor acestor cheltuieli de stimulare a angajatorilor se realizează, potrivit legii, din bugetul asigurărilor de şomaj.

Vor mai primi însă subvenţii, chiar şi cei de bună credinţă?! Greu de crezut că Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Neamţ nu va începe să sufle şi-n iaurt după toate aceste acuze care au o singură ţintă: instituţia lor…

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentInvitație la bal și la fapte bune: ”Marile Speranțe” pentru bolnavii de la Oncologie
Articolul următorDecapitările de la Ambulanță – cauze și suferințe

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.