0:00

A dăruit „Casa Hogaş” oraşului Piatra Neamţ: Sidonia Hogaş s-a stins înconjurată de pisici, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fiică a scriitorului Calistrat Hogaş – care a fost profesor şi director al Gimnaziului clasic din Piatra Neamţ – Sidonia Hogaş se naşte la 31 ianuarie 1882 la Piatra Neamţ, fiind al şaptelea copil al familiei.

Şi-a  început studiile la Institutul primar şi secundar de fete, cu internat, intitulat Cultura (care funcţiona în acel timp în fostele case ale Mariei Albu, pe strada Ştefan cel Mare). A avut ca învăţători în cursurile primare pe Ion Mancaş (clasa I); pe Dumitru Neculau (clasele a II-a şi a III-a) şi pe Anania V. Moldoveanu (clasa a IV-a). În cursul superior (gimnazial), a învăţat cu profesori de renume, mulţi dintre ei funcţionând şi la Gimnaziul Petru Rareş, cum au fost: Gr. Sinescu – absolvent al Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti; Emil Istrati – profesor de fizică, Vasile Văleanu fost student al Facultăţii de Drept din Iaşi, judecător; Nicolae Jurawschi (franceza), cu studii la Viena; Ion Negre; Ermil Zaharia – licenţiat al Facultăţii de Drept din Iaşi; Aneta Teodorescu – absolventă a Şcolii Centrale din Iaşi; Profira Meleca ş.a. Dragostea pentru muzică i-a fost formată şi dezvoltată de Elisa Udrischi, absolventă a Conservatorului din Dresda – Germania, directoare a institutului particular, şi de Selma Höbisch – cu studii la Conservatorul din Berlin. Îşi continuă studiile la Iaşi, în cadrul Conservatorului, având profesoara printre altele, pe Florica Musicescu. După absolvirea Conservatorului este numită profesoară de muzică la Ploieşti, iar după război la Şcoala secundară particulară de fete „Eugenia Popovici şi Valentina Focşa“ transformată în 1934, în Liceul de fete Piatra Neamţ, apoi la Şcoala Normală de Băieţi „Gh. Asachi“.  În 12 iunie 1939, rămasă singura locatară a fostei gospodării a familiei, Sidonia deschide spre vizitare o cameră amenajată muzeal și își oferă serviciile de ghid autorizat, tuturor celor care îi trec pragul. Moștenind dragostea tatălui pentru necuvântătoare, Sidonia trăiește înconjurată de zeci de pisici pentru a căror hrană își cheltuiește aproape toate veniturile, în ceea ce o privește fiind o vegetariană convinsă. După ce funcționase ca muzeograf la Casa memorială „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, Sidonia a donat în 1967 statului casa părintească pentru a fi restaurată și a se organiza aici un muzeu memorial. În două rânduri a oferit spre achiziție Muzeului Județean de Istorie obiectele și manuscrisele care alcătuiesc astăzi fondul muzeistic majoritar existent în expoziția memorială. La 19 aprilie 1976, s-a stins din viață la Piatra Neamț, în vârstă de 94 de ani, în chiar ziua de naștere a ilustrului ei tată. Prin grija nepoatei surorii sale, d-na Elena Zbanț, a fost înmormântată la cimitirul „Eternitatea”, împreună cu urna fratelui ei incinerat, Aetiu Hogaș. În anul 2001, la propunerea directorului Complexului Muzeal Judeţean, Gheorghe Dumitroaia, Consiliul Local al municipiului Piatra Neamţ a aprobat acordarea titlului de „Cetăţean de onoare” post-mortem Sidoniei Hogas. Solicitarea a fost făcută în contextul în care, în acel an, se implineau 25 de ani de la moartea ei.

Articolul precedent„Ne succedem generaţii şi ne credem minunaţi”
Articolul următorMîine, la Galeriile “Lascăr Vorel”: Vernisaj Gheorghe Vadana

2 COMENTARII

  1. Felicitari pentru articol. Stiam cate ceva despre aceasta doamna deosebita de la parintii mei care au venit in Piatra in 1972. Multi locuitori ai orasului care aveau pisoi mici ii abandonau in curtea acestei case stiind ca vor fi bine ingrijiti.

  2. Este un gest frumos ca cineva sa gindit si la onorabila familie Hogas.De citeva ori pe an ii vizitez locul de veci si ii aprind o luminare.Vad ca in ultima vreme mormintul este ingrijit si are o placuta de orientare pe aleea principala spre a fi usor de gasit mormintul.Credca ma numar printre putinele persoane care cunoaste personalitatile ce isi au locul de veci in cimitirul Eternitatea.Pot sa va spun si sa atentionez conducerea ColegiuluiPetru Rares in ce stare a ajuns mormintul ilustrului profesor Ion Negre nu cred ca a fost ingrijit in ultimii zeci de ani.Cit respect au anumite popoare civilizate despre inaintasii lor.Se pt vorbi multe despre acest caz dar stiu ca traim in Romania.

Comentariile sunt închise.