reclama autocenter

Galeriile “Lascăr Vorel” din Piatra Neamţ găzduiesc, începînd de sâmbătă, 2  februarie, ora 12, o expoziţie retrospectivă cu lucrările pictorului Gheorghe Vadana, artist care va împlini duminică 82 de ani şi aproape 50 de ani de activitate creatoare. Decan de vârstă, artist deosebit al comunităţii de pictori  pietreni, Gheorghe Vadana îşi sărbătoreşte astfel ziua de naştere, alături de colegi, de prieteni şi de iubitorii tablourilor sale.

Gheorghe Vadana s-a născut la 3 februarie 1931, în Poiana Teiului, judeţul Neamţ. A urmat Facultatea de Arte Plastice Iaşi, pe care a absolvit-o în 1967, la clasa profesorului Adrian Podoleanu, an în care devine şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Expune în Piatra Neamţ începînd din 1978, fiind prezent la aproape toate manifestările colective şi la saloanele judeţene organizate de Filiala UAP Neamţ. De asemenea, participă la expoziţii de grup în Iaşi (Galeriile Cupola, 1985), Bucureşti (Galeriile municipiului Bucureşti, 1985, 1995), Tîrgu Mureş (1987), precum şi în străinătate, la Strasbourg (1991), Valencia (1991), Venezuela (1991), Martelly, Ungaria (1995). A realizat numeroase expoziţii personale în Piatra Neamţ, dar şi la Tîrgu Mureş (1980).

Tema predilectă a tablourilor lui este peisajul, de la munte, cel de pe Valea Bistriţei fiindu-i cel mai drag . La cei 82 de ani ai săi, pictorul este cunoscut atât publicului iubitor de artă nemţean cât şi din ţară, fiind un nume important în pictura contemporană românească. De-a lungul vieţii profesorul Gheorghe Vadana  a desfăşurat o activitate artistică bogată precum şi s-a implicat serios în viaţa comunităţii, numele său fiind direct legat de înfiinţarea Liceului de Artă “Victor Brauner” din Piatra Neamţ. Lucrările sale le regăsim în muzee şi colecţii particulare din ţară şi din străinătate, în ţări precum: SUA, Canada, Australia, Israel, Venezuela, Ungaria, Germania, Franta, Belgia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Rusia, Moldova.

Despre artist şi tablourile sale va vorbi scriitorul şi criticul de artă Emil Nicolae.

Articolul precedentA dăruit „Casa Hogaş” oraşului Piatra Neamţ: Sidonia Hogaş s-a stins înconjurată de pisici
Articolul următorO posibilă bibliotecă în Dărmăneşti