0:00

9 mai la Piatra Neamţ, Târgu Neamţ şi Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Depunerea de coroane – prilej de “ieşire în peisaj” a politicienilor

Autoritățile au aniversat, vineri, 9 mai, o triplă sărbătoare pentru românii de pretutindeni. Au fost prezenți la Cimitirul Eroilor din Piatra Neamț, parlamentari de Neamț, consilieri locali și județeni, prefectul Vlad Angheluță, președintele CJ, Culiță Tărâță, primarul Gheorghe Ștefan și cei doi viceprimari ai municipiului. Aceştia au asistat la un ceremonial religios și militar și au depus coroane de flori.

”Ziua de 9 Mai a căpătat, de-a lungul timpului, o triplă semnificaţie pentru naţiunea română. Două dintre evenimentele istorice aniversate astăzi, Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, au reprezentat succese după nenumăratele încercări de a scăpa de sub dominaţie, fie că vorbim de dominaţia otomană sau de cea a Germaniei naziste”, a spus prefectul Vlad Angheluță.

”Este normal să fim prezenți la aceste importante evenimente fiindcă sacrificiul de care au dat dovadă înaintașii noștri este fără margini. Românismul și naționalismul și patriotismul trebuie să fie la noi acasă. Fiindcă, orice nație chiar dacă suntem în UE,orice nație își respectă tradițiile și își respectă istoria”, a spus președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță.

9 mai la Piatra Neamţ, Târgu Neamţ şi Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Roman

Vineri, 9 mai, s-au împlinit 137 de ani de când România şi-a câştigat „libertatea”, iar la Roman evenimentul nu a fost uitat. Autorități locale, reprezentanți ai societăților comerciale, politicieni, precum și sute de elevi au participat la eveniment. La manifestările ce s-au desfășurat la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea au fost prezenți și deputatul PNL, Dorin Ursărescu, senatorul PSD, Leonard Cadar și candidatul formațiunii la alegerile europarlamentare – Alexandru Rotaru. După ceremonialul religios, col. Ioan Lahman, aflat la conducerea Garnizoanei Roman, a vorbit despre semnificația acestei zile: “Crearea României moderne, proclamată de Mihail Kogălniceanu pe 9 mai 1877. A însemnat recunoașterea eforturilor seculare ale poporului român de a-și afirma deschis dorința de evoluție și suveranitate. La jumătate de secol, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării necondiționată a Germaniei, finalul celui de-al doilea război, foarte scump plătit de Armata Română,dar și de popor. În 1950, țările europene au construit cel mai mare proiect al lumii contemporane -Uniunea Europeană. S-au deschis noi perspective care ne-au adus alături de marea familie a comunității europene”.

Și primarul Laurențiu Leoreanu s-a adresat celor prezenți la eveniment, vorbind în special despre conflictele din imediata apropiere a României: “Suntem împreună din nou și mi-aș dori să fim tot timpul așa, într-o comunitate care se respectă și este respectată. Decizia noastră de a face parte din cele două mari alianțe – UE și NATO – este una înțeleaptă. Într-o lume unde tumultul este mereu prezent, România are parteneri de nădejde și privim cu încredere în viitor”.

După alocuțiuni, peste 30 de coroane au fost depuse la Monumentul Eroilor.

9 mai la Piatra Neamţ, Târgu Neamţ şi Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Târgu Neamţ

Ziua de 9 mai a fost sărbătorită şi la Târgu-Neamţ, în fața Bisericii Adormirii Maicii Domnului. S-au adunat oficialități locale, în frunte cu primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, city-managerul Vasile Apopei, consilieri locali, elevi, profesori și mai puțini cetățeni. Primii care au ținut discursuri au fost directorul Casei Culturii Ion Creangă, Margareta Mihăilescu, profesorul de istorie Vasile Vrânceanu, după care a urmat un moment artistic interpretat de copii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2. A urmat și discursul edilului.

„De la declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, ţările europene şi-au concentrat energiile către construcţia celui mai mare proiect al contemporaneităţii – Uniunea Europeană. Iată că, la câteva decenii după aceste momente istorice de referinţă, pentru România s-au deschis noi perspective, care au adus-o alături de marea familie a comunităţii europene. La Mulți Ani!”. (I. CĂLIN; C. MATEI; C. STURZU)

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorMircea Zaharia a împlinit 67 de ani