0:00

15-23 decembrie: Porcii la control!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* DSVSA, recomandări de sărbători pentru nemțeni

Aveți grijă de unde cumpărați porcul de Crăciun! Riscați să vă îmbolnăviți. Este recomandarea pe care o face și anul acesta, cu puțin timp înainte de apropierea sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ: Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi a infestării cu parazitul Trichinella spp., DSVSA Neamţ vă sfătuiește să:

* Nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar;

* Nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Fermieri, nu vindeţi porcul bolnav. Statul vă despăgubeşte

De asemenea, trebuie să ştiţi că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va:

* verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;

* în situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la “samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar !

Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.

Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare si de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Dacă intenţionaţi să vindeţi porci vii în târg, pentru a respecta legea şi a nu avea probleme cu autorităţile, verificaţi dacă  târgul este autorizat sanitar veterinar şi dacă punctul de desfacere este supravegheat de un medic veterinar.

În piețele din Piatra Neamț, Roman, Bicaz, Târgu Neamț, carnea este examinată trichineloscopic de către medicii veterinari din cadrul circumscripțiilor de control alimente arondate fiecarei piețe.

Având în vedere tăierea tradiţională a porcilor în mediul rural, recomandăm insistent proprietarilor porcinelor ca în urma sacrificării porcilor în gospodăria proprie, să se prezinte la medicul veterinar concesionar de liberă practică din comună, pentru examinarea cărnii in cadrul circumscripţiei sanitare veterinare concesionate.

Potrivit legii, în cazul animalelor domestice sacrificate pentru consum şi depistate cu  boli transmisibile precum Trichineloza, proprietarul animalului va fi despăgubit.

Duminică încep controalele în pieţe

Inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA Neamţ, împreună cu inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică şi Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului  vor verifica în perioada 15-23 decembrie 2013 modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, unităţile de tãiere, procesare, depozitare, transport, comercializare şi de alimentaţie publicã şi vor întreprinde acţiuni de control pentru evitarea apariţiei de îmbolnăviri şi pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor.

În judeţul Neamţ sunt 7 exploataţii comerciale (ferme autorizate sanitar veterinar) de suine cu un efectiv de 66.512 capete porcine. De asemenea, în cele 11.824 de gospodării ale populaţiei este un efectiv de 28.573 capete porcine.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentCalendar (13 – 19 decembrie 2013)
Articolul următorPercheziţii DIICOT la depozite de alcool din Roman