0:00

Una dintre preocupările căzute în derizoriu, dar care făcea furori în trecutul apropiat, este întocmirea de clasamente. De orice fel, pentru orice. Dacă se lăsa cu diplome, cupe și bairamuri, succesul era garantat. Aberația supremă a fost atinsă în momentul când aproape oricare întreprinzător, cu dare de mână și nevoie de imagine, comanda un clasament fățos care să-l scoată pe primul loc. Deloc mai prejos erau cei înnebuniți de a se lipi de evaluări irelevante, dar suficient de meșterite ca să impresioneze fraierii. La această categorie s-a impus cu spor Piatra Neamț. Adunase atâtea aprecieri false de nu-ți recunoșteai orașul.

Promovarea emisiunii TV dedicate Regelui Mihai I de România, descris ca tânărul rege care a întors spatele celui mai sângeros dictator din istorie, ne-a adus aminte că Nicolae Ceașescu figura și el, cândva, într-un Top 10. În alte listări nu apare deloc, după cum nici  Adolf Hitler nu deține o supremație absolută, de necontestat. Cu puține excepții, de genul lui Pol Pot (Cambodgia), cam toți au trecut prin perioade când erau considerați frecventabili. Așa-i istoria. La istorie, în școala generală, probabil se mai învață că dictatorul de azi nu-i totuna cu dictatorul antic. În Roma, le vremea Republicii, dictatorul era un magistrat numit pe timp de război și avea puteri nelimitate pe o durată determinată. Sensul rău avea să apară în timp.

Cum noi traversăm un sezon electoral, ar cam fi cazul să scoată capul inventatorii autohtoni de clasamente. Nu se pune problema credibilității. N-au cum fi mai scandaloase decât sondajele de opinie CATI (prostiile alea făcute prin interviuri la telefon), dar măcar ne distrăm pe cinste. Apoi, acestea pot fi asortate, de către aceiași inventatori, cu chemarea la întrecerea națională de acordat titluri. Instantaneu, parcă ți-i și închipui pe candidații zburând care-ncotro, pe munți și văi, să-și ridice trofeele. Cu asemenea „manifestări”, campania electorală ar deveni mai vie, mai caldă. Un cadru festiv și popular taie din încrâncenarea ce pune deja stăpânire pe aspiranții la titularizare la Cotroceni. Printre oameni, în natură te dezintoxici și ești obligat să te comporți ca un pământean. Desigur, doar dacă ai curaj să dai fața cu poporul, fie și în grupuri mici netocmite de la partid. Curajul fiind pe datorie, clasamentele și titlurile destinate exclusiv consumului politic, dacă vor apărea, sunt condamnate să decedeze la televizor sau pe internet. Partea jenant de proastă este că din lipsa de curaj a altora e puțin probabil să apucăm clasamente precum „cel mai inteligent candidat” sau „cel mai isteț candidat”. La prostie, locul I e deja ocupat. De fapt era gata rezervat pentru cineva de pe dreapta.

Viorel COSMA

Articolul precedentCampanie Ceahlăul: ”Să ne apărăm orașul”
Articolul următorS-o bășicat DSV-ul! Pentru cine?