0:00

Reacțiile continuă, încep și primele măsuri clare

• în numai trei ore, au fost ridicați de pe străzi 47 de cerșetori, din care 32 erau copii
• primăria anunță că începe campanie împotriva cerșetoriei de la 1 septembrie și pune Protecția Copilului la treabă
• pe facebook s-a înființat grupul ”Fără hoți în Neamț”

Campanie Ceahlăul: ”Să ne apărăm orașul”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Poliția Locală: 47 dintr-o lovitură

Parcă pentru a demonstra că se poate, polițiștii locali din subordinea primăriei au luat foarte serios ordinul de mobilizare și-au intensificat patrulările. Mai mult, de data aceasta pare că nu s-au mai dus la plimbare, ci la punct ochit, punct lovit. Dovadă că, pe 20 august, în numai trei ceasuri (de la 11 la 14), 10 polițiști locali, 3 angajați de la Asistența Socială a primăriei și unul de la Protecția Copilului a județului au bătut orașul (Kaufland, Lidl, Orion, Adridan, Cosmos, Piața Centrală, piețele Dărmănești și Precista), ocazie cu care:

”- persoane conduse la sediul poliției locale=47, din care:

– 15 majori (din care 2 din comuna Girov și una din comuna Filipești-Bacău);

– 32 minori (din care 6 din comuna Girov și 2 din comuna Războieni).

– sancțiuni contravenționale aplicate=17, în valoare totală de 2.340 lei.”

Amenzile au fost date pentru încălcarea normelor de conviețuire socială (14 bucăți, total 1.300 lei), pentru cerșetorie (6 bucăți, 600 lei), pentru cerșetorie cu copilul de fustă (2 bucăți, 200 lei), determinarea unei persoane să apeleze la mila publicului (2, a câte 100 lei fiecare) și 4 pentru părinți care n-au luat ”măsurile de supraveghere pentru a împiedica un minor de la fapte de cerșetorie sau vagabondaj” (300 lei în total).

Diferența de amenzi s-a dat pentru cei care au ocupat trotuarul cu mărfuri, blocând accesul în piață, și pentru un buletin expirat. ”Minorii lipsiți de supraveghere au fost identificați și încredințați reprezentanților serviciilor de asistență socială (DAS și DGASPC) în vederea soluționării problemelor acestora, în condițiile legii”, mai anunță Eugen Pancu, directorul Poliției Locale a Pietrei.

Campanie Ceahlăul: ”Să ne apărăm orașul”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Viceprimari la unison

Aurelia Simionică și Dragoș Chitic susțin, într-un glas, că aceste acțiuni se vor intensifica în perioada următoare. De asemenea, cei doi viceprimari au anunțat că, săptămâna viitoare, va avea loc o conferință de presă pentru a fi prezentate toate măsurile și rezultatele lor, conferință la care vor participa și Poliția Locală, Poliția municipală, Direcția de Asistență Socială a primăriei și DGASPC Neamț, pentru a discuta împreună ce se mai poate face. În același timp, Primăria Piatra Neamț intenționează că demareze de la 1 septembrie o campanie de prevenire a cerșetoriei.

”Fără hoți în Neamț!”

Este un grup înființat ieri pe facebook, având în vedere că rețeaua de socializare a devenit rapid o agora în care subiectul minorilor infractori a suscitat tot felul de reacții. Aurora Miriam, cea care a înființat grupul, spune că ”Acest grup a fost făcut pentru a avertiza nemțenii să se ferească de hoți ca Orlando și alții. Se vor pune toate noutățile în legătură cu tacticile pe care micii infractori le folosesc și modurile în care vă puteți apăra. Aveți grijă de voi!”. Tot ea vine și cu o propunere: ”M-am gândit să facem un sistem prin care să reducem furturile. Un sistem pe care și un copil de 3 ani să îl poată folosi. Sistemul se va chema U.P.T.P.U. adică «Unul pentru toți pentru unul». Va fi folosit doar când suntem atacați. Persoana hărțuită va striga în gura mare «Ajutor! Tâlharii!». De ex: O poștăriță livra pensiile și salariile. Din spate sare Orlando. Din față, gardienii lui încearcă să imobilizeze persoana. Femeia strigă «Ajutor! Tâlhari!» Cei ce știu despre programul U.P.T.P.U. și sunt în preajmă sar să o apere și să le facă hoților ce poftesc dacă le sunt datori. Eu zic că e un sistem foarte bun pentru că vom împiedica mai multe furturi și în același timp ne vom sprijini unul pe altul cooperând”. Ideea a prins: în mai puțin de trei ore de la apariție, grupul număra deja aproape 100 de membri. Sistemul încă era discutat, dar opiniile erau favorabile. Rămân în continuare destul de mulți pietreni care înclină spre măsuri radicale împotriva micilor infractori.

Campanie Ceahlăul: ”Să ne apărăm orașul”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Orlando… rămâne cum am stabilit

Spune tot Primăria Piatra Neamț, via Direcția de Asistență Socială: ”Decăderea din drepturile părintești este o măsură extremă prevăzută de Codul Civil, precum și de legea 272/2004. În situația dată, decăderea din drepturile părintești poate fi solicitată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, instanței judecătorești competente.

În momentul de față, conform prevederilor legale, B.O.P. (Orlando – n.red.) beneficiază de măsura de protecție specială – supraveghere specializată în familie, măsura instituită de Comisia pentru Protecția Copilului din subordinea Consiliului Județean Neamț, aceasta fiind monitorizată de DGASPC Neamț. În situația de față, DGASPC Neamț poate face demersurile necesare pentru decăderea din drepturile părintești a mamei (conf. alin. 3, art. 36 din legea 272/2004).

Orice acțiune împotriva mamei poate atrage efecte și asupra celorlalți 4 minori care se află în grija acesteia.

În plus, ar fi greu de justificat moral și legal trimiterea minorului într-un centru de plasament în care copiii de acolo au probleme sociale și nu probleme de natură penală”. (Ceahlăul)

Articolul precedentMănăstirile Neamțului – fruntașe la subvenții APIA
Articolul următorUnde-s clasamentele și titlurile de altădată?