0:00

Şef de stână cu “iniţiativă”:, ZCH NEWS - sursa ta de informații

A “curăţat” păşunea de 250 de copaci
* el administrează izlazul din Gârcina, la a treia mână, şi a declarat la poliţie că a făcut “igienizare”

Un şef de stână din Gârcina a făcut curăţenie “lună” pe păşunea pe care o are în administrare, în nici trei săptămâni. Poliţiştii de la Secţia Rurală nr. 5 şi reprezentanţii ocolului silvic din localitate au făcut un control în teren şi au găsit “aproximativ 120 de cioate nemarcate, provenite din tăierea ilegală a unor arbori de esență rășinoase și foioase, cu diametre cuprinse între 18 – 70 cm și 135 de cioate cu diametre cuprinse între 10 – 45 de cm”. Poliţiştii au întocmit un dosar penal în cauză, sub acuzaţiile de tăiere ilegală de arbori şi sustragere de material lemnos.

Din verificările făcute până acum s-a stabilit că administratorul izlazului este a treia mână din şirul de concesionari, lucru care ridică nişte semne mari de întrebare. În plus, bărbatul în vârstă de 42 de ani a spus cu o seninătate dezarmantă că el a făcut lucrări de “igienizare”. La fel de senin a fost, probabil, şi când a transportat şi a valorificat lemnul prin intermediul unei societăţi. Poliţiştii care fac ancheta în acest caz aşteaptă ca Direcţia Silvică Piatra Neamţ să le comunice prejudiciul şi nu exclud să facă noi “descoperiri” în materie de practici rurale în concesionarea, subcontractarea şi administrarea păşunilor.

Tot pentru tăiere fără drept de arbori şi sustragere de material lemnos este cercetat un tânăr de 24 de ani din comuna Alexandru cel Bun, care a fost prins, vineri, în timp ce transporta cu o căruţă doi fagi pe care-i tăiase din pădurea din Vaduri. Deşi doi copaci pot părea neimportanţi faţă de 255, şi căruţaşii care fură lemn au contribuţia lor la defrişarea pădurilor.

Fenomenul se menţine la cote ridicate, lucru relevant de statisticile Poliţiei Neamţ. În anul 2013 şi în prima jumătate a anului 2014, poliţiştii au instrumentat 519 dosare de infracţiuni la regimul sivic. În aceeaşi perioadă, s-au făcut cercetări în 26 de cauze care privesc 78 de infracţiuni silvice, comise de grupuri organizate, specializate în evaziune fiscală, fals şi uz de fals. Numai în aceste dosare prejudiciul stabilit depăşeşte suma de 200.000 de lei. (C. MIRCEA)

Articolul precedentMotociclişti răniţi în accidente de week-end
Articolul următorO femeie din Borca şi-a dat foc

1 COMENTARIU

  1. Aceasta ar trebui impuscat. In goana lor dupa bani nu se mai gandesc si la ce duce defrisarea masiva, ce accidente ecologice grave se pot produce din cauza lor. Taierile masive sunt atentat la siguranta națională, de aceea ar trebui executat. Organele statului ce fac, dorm???

Comentariile sunt închise.