Sâmbătă și duminică au fost organizate manifestări dedicate Spitalului Orășenesc “Sf. Dimitrie” Târgu Neamț, cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la înființare. Astfel, sâmbătă, 25 octombrie, la ora 18, manifestările au debutat cu o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți condus de părintele Emilian Crețu.

La slujba oficiată în Capela Spitalului Orășenesc au participat oficialitățile locale și angajații spitalului. Duminică, 26 octombrie, manifestarea festivă a continuat cu activități strict profesionale, la care au fost invitați atât medici și asistenți, cât și oficialități locale și județene, alături de membri ai Colegiului Medicilor, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Colegiului Asistenților Medicali.

La 16 octombrie 1852, Domnul Moldovei Grigore Alexandru Ghica, Mitropolitul Moldovei Sofronie, starețul Mănăstirilor Neamt și Secu, Kir Neonil, au inaugurat la Târgu Neamț Spitalul, Ipițeria și Școala Domnească , odată cu sfințirea Paraclisului „Sf. Dumitru” din spital. La 5 martie 1866, Spitalul din Târgu Neamț a trecut sub administrația Epitropiei Sf. Spiridon din Iași, împreună cu Ospiciul de alienați de la Mănăstirea Neamț. De la acea dată, Spitalul nu a mai depins de mănăstire, evoluând alături de Casa Sf. Spiridon. La acea vreme, personalul locuia în spital, având camere special amenajate. Spitalul în acea vreme era luminat cu felinare cu petrol, iar în saloane erau candele cu undelemn.

C.T. STURZU