Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț au precizat că 99,9% dintre amenzile date angajatorilor, care au fost descoperiți că foloseau persoane în munca la negru, sunt contestate în instanță. Numai anul trecut, în total, inspectorii au dat 274 de amenzi pentru deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Dintre acestea, 78 au fost contestate, pentru 2 s-a dat sentință în favoarea ITM, iar alte 76 sunt sunt în curs de soluționare. Cu toate acestea, nu în toate cazurile soluțiile date contestațiilor se „soldează” cu câștig pentru ITM.
„Nu-i convine nimănui să plătească 10.000 de lei amendă pentru o persoană identificată că lucrează fără forme legale de muncă. Avem obligația, din punct de vedere juridic, să promovăm toate căile de atac, adică întâmpinări, apeluri și recursuri, iar probabilitatea privitoare la sentințele și deciziile date în favoarea Inspectoratului față de angajator, proporția este de 92%-93 %. Noi am mizat foarte mult pentru respectarea dreptului salariatului, să aibă contract de muncă în formă scrisă. Eliminarea muncii la negru este primul obiectiv al instituției. Am făcut o practică judiciară despre care spunem noi că este constantă. Sunt și cazuri când au fost sancțiuni contravenționale anulate, dar într-un procent foarte mic. Am încercat să convingem instanța de necesitatea amenzilor acestea”, a precizat Nicolae Hârlea, purtător de cuvânt al ITM.
În ianuarie, au fost depistați 2 angajatori la care lucrau 3 persoane fără forme legale de muncă, valoarea amenzilor ajungând la 30.000 lei. (T. MARIAN)