0:00

Vineri, la Muzeul de artă Piatra Neamţ / Iulia Hălăucescu: “Primăvara culorilor”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Complexul muzeal  judeţean Neamţ şi Fundaţia culturală “Iulia şi Petronius Hălăucescu” va deschide vineri, 28 martie, ora 16, la Muzeul de artă Piatra Neamţ, o expoziţie retrospectivă de acuarelă “Iulia Hălăucescu – Primăvara culorilor”, prima de acest gen organizată după ce “Doamna Acuarelei Româneşti” ne-a părăsit. Este al doilea eveniment major din activitatea acestei instituţii după renovarea prin care a trecut o perioadă de timp, prima fiind Bienala din toamna anului trecut.

Vineri, la Muzeul de artă Piatra Neamţ / Iulia Hălăucescu: “Primăvara culorilor”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Câteva informaţii despre acest vernisaj am aflat de la muzeografa Violeta Dinu-Şerban, artist plastic, membru al Filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici, cea care s-a ocupat, în exclusivitate, de organizarea evenimentului de vineri:

“Pentru că anul acesta se împlinesc 90 de ani de la naşterea Iuliei Hălăucescu, doamna acuarelei româneşti, cum au numit-o iubitorii de artă şi criticii de artă,  muzeul nostru – muzeu pe care Iulia Hălăucescu l-a fondat, alături cu alţi artişti nemţeni – îi aniversează ziua de naştere, 31 martie, prin organizarea acestei expoziţii personale. Sunt în jur de 40 de acuarele care redau flori, pentru că doar primăvara pot culorile să exulte, să explodeze pur şi simplu. Şi Iulia a înţeles asta, a înţeles natura, în toate elementele ei. Se simţea în formă pictând vegetalul, pictând arhitecturi urbane, arhitecturi rurale, mai ales cele de pe Valea Muntelui. Pentru că aşa cum se ştie, ea e născută în 1924 şi provine din familia preotului Verşescu, de la Tarcău, deşi acolo a stat puţină vreme, dar a rămas strâns legată sufleteşte de meleagurile natale, de Bicaz, de Valea Muntelui, şi apoi de Piatra Neamţ, unde a trăit cea mai mare parte a vieţii. S-a implicat, artistă fiind, în foarte multe activităţi artistice, colective, naţionale, a expus foarte mult şi în străinătate, a participat la numeroase întâlniri de creaţie în tabere naţionale. Una dintre ele, memorabile pentru ea, dar şi pentru noi, a fost cea de la Praga. Şi pentru noi, pentru că avem fotografii de acolo, cu Iulia tânără şi fericită, dar şi în expoziţia permanentă avem două tablouri superbe de la acea expoziţie. Ce se mai poate spune despre Iulia Hălăucescu? Lucrările vorbesc de la sine, artista a donat foarte multe tablouri Muzeului de artă Piatra Neamţ, de care s-a simţit permanent profund ataşată. De altfel, nenea Luchi, soţul domniei sale, Petronius Hălăucescu, a fost primul custode al muzeului şi, împreună, ani în şir au contribuit la dezvoltarea acestuia, la mărirea numărului de lucrări, convingând artiştii prieteni să doneze din lucrările lor. Această activitate pentru public, pe care o vom deschide vineri, 28 martie, ora 16, o organizăm împreună cu Fundaţia culturală Iulia şi Petronius Hălăucescu, patronată de familia Koszeghi, care va participa la vernisaj. Din partea criticii de artă l-am invitat pe scriitorul  şi criticul de artă Lucian Strochi, care de multe ori i-a vernisat Iuliei expoziţiile, i-a prefaţat albume şi a fost un apropiat al artistei, ca de altfel şi ceilalţi critici de artă care o apreciau, recunoscându-i valoarea sa excepţională”.

Muzeul de artă Piatra Neamţ are 253 de acuarele donate de Iulia Hălăucescu cu doi ani înainte de trecerea ei în eternitate, din toate ciclurile de creaţie ale artistei. Aşadar, vineri simezele Muzeului de artă vor fi invadate de flori. Să ne bucurăm împreună de frumuseţile pe care ni le-a dăruit această inegalabilă artistă, Cetăţean de Onoare al urbei noastre.

Nicolae SAVA

Articolul precedentAzi, la Biblioteca judeţeană / Lansare de carte Emil Ariton
Articolul următorFC BRAȘOV – CEAHLĂUL 1-0 (1-0)