sju 2014 01

Neoficial, nereguli la bucătărie. Oficial, discreție și rezervare

Potrivit ordinului Ministrului Sănătății, Spitalul Județean de Urgență Neamț este, la fel ca toate celelalte unități spitalicești de acest tip din țară, luat la „puricat” de specialiștii Direcției de Sănătate Publică. Și tot prin ordin ministerial, controalele de tip încrucișat au făcut ca în Neamț să poposească reprezentanți ai DSP Bacău, în timp ce echipa DSP Neamț are de lucru în Botoșani.

Aceste controale, care vizează igiena din unitățile spitalicești, blocul alimentar, verificarea respectării normelor de supraveghere, dar și verificarea modului de aprovizionare cu materiale de igienă, se vor desfășura pe întreg parcursul acestei săptămâni. Contactat telefonic, managerul celei mai mari unități spitalicești din Neamț a preferat să fie cât se poate de rezervat cu privire la rezultatele de până acum ale acțiunilor de inspecție și control.

„Deocamdată, tot ceea ce vă pot spune este că acțiunea de control este în plină desfășurare. Despre rezultatele ei voi putea da amănunte abia vineri (28 martie, n.r.), când inspecția va fi terminată. Până atunci, pot spune doar atât: controalele sunt în desfășurare”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr.

Pe de altă parte, din surse total neoficiale, dar demne de încredere, am aflat că echipa de la DSP Bacău a amendat SJU Neamț pentru unele nereguli descoperite la bucătărie. Se spune că valoarea amenzii ar fi situată undeva la 1.000 de lei. N-am reușit, însă, să aflăm care au fost deficiențele care au impus aplicarea acesteia. Totuși, faptul că la acest compartiment s-au descoperit nereguli este cel puțin bizar, cu atât mai mult cu cât bucătăria a fost, nu cu multă vreme în urmă supusă, la fel ca alte secții din spital, unor lucrări de reabilitare și modernizare. De aici, probabil, și reticența managerului SJU în ceea ce privește declarațiile legate de bilanțul provizoriu al controalelor.

Nici directorul medical al unității, dr. Alexandru Juncu, nu ne-a putut lămuri cum se prezintă lucrurile, intenția noastră de a-l contacta telefonic, pentru un punct de vedere, lovindu-se de un eșec. Repetat.

Cât privește echipa de control de la Neamț trimisă în „deplasare” la Botoșani, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, dr. Dan Dorin Morenciu, ne-a declarat că munca inspectorilor nemțeni nu este deloc ușoară.

 „Spitalul Județean de Urgență «Mavromati» Botoșani este o unitate destul de mare, cu peste 1.500 de paturi, dar nu asta aduce dificultate în acțiunea de inspecție și control. Problema este că unele dintre pavilioanele acestei unități spitalicești sunt situate la câteva zeci de kilometri distanță de sediul principal. Asta implică alergătură și timp pierdut. Este, însă, obligația trasată, prin ordin, de Minister, și nu avem altceva de făcut decât să o ducem la îndeplinire. Asta vom și face”, a conchis directorul DSP Neamț. (A. SÎRBU)