0:00

Videoconferinţa cu Nicolăescu naşte patimi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Schimb de replici Lazăr-Morenciu

* şeful DSP a solicitat o întâlnire cu toţi directorii de spitale din judeţ

* dr. Lazăr, şeful SJU Neamţ a replicat: „O să venim să batem apa în piuă, ca după aceea să plecăm de unde am venit?”

Ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, a susținut, ieri, o videoconferință la care au participat toți directorii Direcțiilor de Sănătate Publică și ai unităților spitalicești din țară. Din partea județului Neamț au participat subprefectul Vlad Angheluță, directorul DSP – Dan Morenciu, directorul SJU Neamț – dr. Ioan Lazăr, precum și directorii spitalelor Bisericani și Târgu Neamț.

Videoconferinţa cu Nicolăescu naşte patimi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Contre Lazăr – Morenciu

După videoconferința susținută de ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, pe tema controalelor ce urmează să fie făcute în toate spitalele din țară, directorul DSP Neamț și managerul Spitalului Județean Neamț au avut un schimb de replici. Totul a pornit de la faptul că dr. Dan Morenciu, șeful DSP, și-a manifestat dorința de a se întâlni cu toți directorii de spitale din județ, pentru a stabili exact care vor fi strategiile pe care se va merge în cursul acestui an n fiecare unitate spitalicească.

Replica managerului SJU Neamț, dr. Ioan Lazăr, a venit cât se poate de prompt: „Ce rost are această întâlnire? Tot ce ni s-a cerut de la DSP am pus la dispoziție, iar dacă există nelămuriri, ne întrebați și răspundem. Avem prea multe treburi de făcut ca să mai pierdem timpul cu asemenea întâlniri. Asta este părerea mea! Mai important decât aceste întâlniri este faptul că trebuie să facem curățenie. Cu ce, nu știu! Dar de asta ne-am adunat aici, nu de altceva. O să venim să batem apa în piuă, ca după aceea să plecăm de unde am venit?”.

Teme de control

Tema majoră a constituit-o controlul ce urmează să fie făcut în toate unitățile spitalicești din țară. Totodată, ministrul a prezentat și programul controalelor, ce urmează să se întindă pe durata a trei luni, în intervalul 3 martie – 31 mai. Cu acest prilej, Eugen Nicolăescu le-a atras atenția directorilor DSP că nu vrea ca aceste controale să rămână simple acte de constatare.

„Nu îmi doresc ca aceste acţiuni să reprezinte doar controale de constatare a unor situaţii care se întâmplă în spitalele publice din România, fiindcă cu toţii cunoaştem situaţia din spitale, înţelegem dificultăţile cu care se confruntă sistemul sanitar, ci îmi doresc ca ele să reprezinte o schimbare fundamentală în managementul curăţeniei aplicat de managerii de spitale şi, în același timp o schimbare de mentalităţi, o acţiune prin care să formăm atitudini clare și ferme pentru realizarea, menţinerea și întreţinerea unui standard elementar de curăţenie şi igienă în toate componentele unităţilor sanitare. Aştept măsuri ferme, iar acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate, iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, să se dispună închiderea unităţilor, a secţiilor sau găsirea unor soluţii de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care pot pune în pericol starea de sănătate a acestora”, a spus Nicolăescu.

Graficul controalelor

În perioada 3 – 22 martie, echipele de inspectori sanitari ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor controla calitatea condiţiilor de acordare a servicilor de asistenţă medicală a unităţile sanitare publice cu paturi, cu excepţia Spitalelor Judeţene de Urgenţă şi a Institutelor.

În săptămâna 24-31 martie se vor desfăşura controale încrucişate la Spitalele Judeţene de Urgenţă şi institute. Acest lucru înseamnă că inspectorii din Neamț vor merge în alte județe, iar alții vor veni să efectueze controalele în județul nostru.

„Am luat această măsură tocmai pentru ca aceste acțiuni de control să fie cât se poate de obiective și serioase”, punctează ministrul sănătății.

Concomitent, în perioada 01.04-31.05.2014, se vor efectua acţiuni de recontrol, pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârşitul fiecărei luni din perioada de recontrol (aprilie şi mai) toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite Ministerului Sănătății rapoarte intermediare ale acţiunii de recontrol.

Alex SÎRBU

Articolul precedentConcluzie la planning: mai bine contracepție decât avort
Articolul următorSora Sulfinei Barbu în CL Târgu-Neamț