pietricica turism

Close-up of birth control pills in two plastic tablet dispenser cases

Cândva subiect tabu, problema contracepției a început să câștige din ce în ce mai mult teren, mai ales în rândul adolescentelor și femeilor tinere. Multe dintre ele vin, singure sau însoțite de mame, la cabinetul de planificare familială din fosta Policlinică a Spitalului Județean Neamț și cer să afle informații despre tot ceea ce presupune acest domeniu.

„Bineînțeles că sunt și persoane pentru care contracepția nu suscită un interes prea mare, dar mai multe sunt cazurile în care femeile vor să știe totul și să fie puse în permanență la curent cu noutățile. Îmbucurător este faptul că sunt foarte multe femei din mediul rural care vin la noi și ne cer informații, iar asta înseamnă că le pasă de ele, ca persoane, și că se gândesc la sănătatea și viitorul lor”, precizează dr. Nicoleta Lamatic.

Ca element de noutate, în ultima perioadă a apărut și „contracepția de urgență”. Practic, pe lângă metodele clasice de contracepție, cum sunt prezervativele și pilulele contraceptive, mai există o alternativă, care, însă, nu poate fi folosită timp îndelungat, ci doar în situații speciale. Se poate ca unele femei să întrerupă, pentru câteva zile, folosirea pilulei contraceptive, la fel de bine cum există femei care nu folosesc nicio metodă de contracepție. În acest caz, se administrează un anumit tip de pilulă, la cel mult 72 de ore de la „incident”.

De un an de zile încoace, a apărut pe piață și pilula care poate fi administrată în termen de cinci zile de la momentul în care, dintr-un motiv sau altul, s-a întrerupt tratamentul. Ideea contracepției nu este scăderea numărului de nașteri, ci prevenirea unui chiuretaj uterin.

„Orice femeie ar trebui să știe că, după două sau mai multe avorturi, posibilitatea de a mai deveni mame se diminuează foarte mult. Când ajungi să ai deja 25 de avorturi la activ, cum cunosc o persoană, este o adevărată problemă”, explică dr. Lamatic. (A. SÎRBU)