Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XVII), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* ISTRATE, Gheorghe. Elev. Arestat în februarie 1928, cu un grup de tineri care împărţeau manifeste promonarhiste şi antisovietice. Condamnat la închisoare, de Tribunalul Militar Iaşi. Detenţia la penitenciarul Târgşor

* ISTRATUŞA, Victoria. Născut la 25 octombrie 1923, în Urecheni. Domiciliu obligatoriu, în Bărăgan, de la 18 iunie 1951.

* IURAŞCU, Constantin Gh. Născut la 22 mai 1902, în Dagâţa, Iaşi. Din Roman. Plutonier major. Partizan din organizaţia “Vulturii”, care a acţionat pe teritoriul Bucovinei din martie 1944. Arestat la 24 decembrie 1952. Condamnat la 3 ani închisoare, de Tribunalul Militar Iaşi.

* IUSUB, Gheorghe I. Născut la 13 august 1899, în Tămăşeni. Arestat în 1952. A murit în timpul detenţiei, în lagărul “5 Culme”, la 24 ianuarie 1953.

* JITARU, Gheorghe. Din Petricani. Ţăran. Arestat ca membru al organizaţiei “Frontul Patriei” (creată de Manu Constantin), în 1952. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi.

* JORA, Alexandru. Arestat. Condamnat la închisoare.

* JUNCU, Gheorghe. Avocat. Îndepărtat din barou, s-a retras în localitatea natală, Dragomireşti, ocupându-se cu munca pământului şi încercând să-şi achite corect toate dările către Stat. Primarul comunei, comunistul Gheorghe Rusei, a primit ordin să-i însceneze elementele necesare unui proces de sabotaj, pentru a-i putea fi confiscată averea. Acesta i-a însămânţat noaptea parcela de pământ cu neghină (peste grâul însămânţat de el) şi a chemat apoi Securitatea să-l aresteze ca sabotor al agriculturii. Surprins de arestare, Juncu Gheorghe a încercat să se opună şi s-a culcat pe jos. A fost bătut şi călcat în picioare de primar şi urcat cu forţa în maşina Securităţii. Familia a primit după câteva zile certificatul de deces.

* JUNCU, Gheorghe. Din Războieni. Arestat. Condamnat la închisoare. Detenţia la penitenciarele Baia Sprie şi Aiud.

* JUNCU, Gheorghe Gh. Elev de liceu. Fiul avocatului Juncu Gheorghe. Arestat în 1949. Condamnat la închisoare, pentru uneltire contra ordinii sociale.

* JUNCU, Ion I. Din Dragomireşti. Elev de liceu (clasa a şasea), în Piatra Neamţ. Arestat sub acuzaţia că a contribuit cu 20 de lei pentru a i se cumpăra ţigări lui Pivin Gheorghe, aflat în ancheta Securităţii. Condamnat la 4 ani închisoare, de Tribunalul Militar Iaşi, pentru favorizarea infractorului şi nedenunţare. Detenţia la penitenciarul Gherla, unde, în iunie 1950, a fost adus şi tatăl său şi omorât în scurt timp.

* JUNCU, Ion N. Din Dragomireşti. Denunţat de primarul comunei, Gheorghe Rusei, că a făcut afirmaţii contra regimului. Arestat. Condamnat la 8 luni închisoare, de Tribunalul Militar Iaşi. Detenţia la penitenciarul Gherla, unde se afla închis şi fiul său, elev de liceu. Omorât în bătaie, în camera 99.

* JUNCU, Ion. Născut la 30 aprilie 1913. Preot ortodox, în Văleni,  Roman. Arestat în octombrie 1948. Condamnat la 8 ani închisoare, în 1948, pentru uneltire contra ordinii sociale. Eliberat în 1956. Rearestat în 1959 şi anchetat un an, tot sub acuzaţia de uneltire contra ordinii sociale. Detenţia la penitenciarele Suceava, Aiud, Baia Sprie, Gherla şi lagărul Peninsula.

* JUNCU, Ionel. Arestat. Condamnat la închisoare.

* JUNCU, Traian. Din Piatra Neamţ. Tehnician. Arestat. Condamnat la închisoare. În perioada 1970 – 1976 i-a fost semnalată prezenţa la penitenciarul Aiud.

Articolul precedentÎnchisori şi locuri de prigoană: AIUD – Cetatea morţii (III)
Articolul următorWeek-end handbalistic în Neamț