0:00

Vasile Baghiu, în dialog cu cititorii din Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Miercuri, 26 februarie, la ora 1, la Biblioteca Orăşenească Bicaz, scriitorul şi psihologul Vasile Baghiu va dialoga cu cititorii despre cel mai recent roman al său “Planuri de viaţă”,apărut la Editura Polirom. Alături de autor, vor lua cuvîntul  Dorin Ploscaru şi Ion Asavei.

Personajul principal al romanului apărut şi în ediţie digitală, Vili Barna, îşi contemplă viaţa cu un calm netulburat la cei 45 de ani ai săi. Glisând printre planurile temporale, el îşi trăieşte simultan prezentul şi trecutul – nu doar ale sale, ci şi ale tatălui pierdut în copilărie, pe care îl regăseşte acum cu ajutorul unui cutremurător jurnal de prizonier în URSS. Vili a trecut, înainte şi după 1989, prin toate frământările intelectualului onest care a visat că va ieşi, că vom ieşi cu toţii la liman. După toate adversităţile politice şi sociale ale anilor ‘90, după trădările şi dezertările din jur, se va concentra asupra familiei sale şi a viitorului imediat. Planurile sale ţintesc spre o viaţă dincolo de graniţe, unde bunăvoinţa străinilor îi poate asigura din când în când măcar o fărâmă de normalitate.

Autorul romanului este inventatorul „himerismului”, concept şi manifest care teoretizează o direcţie nouă în poezie. Semnează mai multe volume de poeme (printre care “Gustul înstrăinării”, 1994; “Rătăcirile doamnei Bovary”, 1996; “Himerus Alter în Rheinland”, 2003; “Cât de departe am mers”, 2008), o culegere de proză scurtă (“Punctul de plecare”, 2004), un roman (“Ospiciul”, 2006 – Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Iaşi), cronici literare şi eseuri în diverse reviste. În 1998 îngrijeşte volumul “Prizonier în URSS”, scris de tatăl său, Vasile Gh. Baghiu (1922-1974), în anii ‘50, imediat după întoarcerea din prizonieratul sovietic. A fost tradus în germană, spaniolă, italiană, rusă, maghiară, slovacă şi cehă. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN-Club. (N.S.)

Articolul precedentPopescu, campanie în incertitudine
Articolul următorArhimandritul Varahil Moraru – 101 ani de la naştere