Vă prezentăm câteva repere privindu-i pe protagoniștii primei seri a Vacanțelor Muzicale de la Piatra Neamț.

Kamerata KronstadtKamerata Kronstadt este o nouă orchestră de cameră, tânără şi dinamică, care a luat fiinţă la Braşov, în luna februarie 2014, din dragoste şi dăruire pentru muzică, dezvoltând un ambiţios proiect cultural, plin de energie şi dragoste pentru public. Reprezentând încă de la primele sale apariţii pe scenă o orchestră de cameră de elită, capătă notorietate, bucurându-se de mari succese. Membrii orchestrei au fost aleşi pe criteriul interesului participării în spirit cameral, fiind totodată interpreţi care activează în cadrul orchestrelor braşovene ale Filarmonicii şi Operei. Sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu, care este atât dirijor, cât şi director artistic al acestui frumos proiect, Kamerata Kronstadt a invitat publicul braşovean în cadrul celor două stagiuni ale sale, la o serie de concerte-eveniment (unele dintre ele aflându-se sub egida unor festivaluri ca Nuit des Instituts Culturel Européens, Festivalul Meridian, sau Festivalul Mozart), având ca invitaţi solişti deosebiţi (dintre care amintim violoniştii Alexandru Tomescu şi Răzvan Stoica, pianistul Horia Mihail, violoncelistul Răzvan Suma). Totodată, Kamerata Kronstadt sprijină atât proiecte sociale ale Braşovului, prin susţinerea unor concerte caritabile (februarie 2014 – concert caritabil pentru strângerea de fonduri destinate „Hospice – Casa Speranţei”), cât şi proiecte educaţionale, în vederea formării muzicale a publicului braşovean foarte tânăr (prin susţinerea unor concerte educative dedicate exclusiv copiilor).

În data de 6 septembrie 2015, Kamerata Kronstadt va deschide cea de-a treia sa stagiune, sub egida Festivalului “George Enescu”, alături de violonistul Ştefan Tarara  (laureat al secţiunii vioară, Concursul „George Enescu” 2014).

La sfârşitul primei stagiuni din viaţa Kameratei Kronstadt, în iunie 2014, criticul muzical Grigore Constantinescu, referindu-se la artiştii braşoveni care vor urca pe 5 iulie pe scena „Vacanţelor Muzicale”, spunea: „succesul de public conduce mai departe cu încredere spre cea de a doua stagiune a orchestrei, încheiată acum prin debutul bucureştean. Cristian Oroşanu, într-o antantă firească cu muzicienii dirijaţi de el, ne-a arătat că acest început al Kameratei Kronstadt este, pentru el şi colaboratorii săi, argumentul ce justifică sintagma «viitorul sună bine»!”.

Cristina AnghelescuCristina Anghelescu a început studiul viorii la vârsta de şase ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrakh). În prezent este solista Orchestrelor “Radio” – Bucureşti. Este câştigătoarea concursurilor internaţionale “Jean Sibelius” (Helsinki 1990), “Alberto Curci” (Napoli 1983), “Dr. Luis Sigall” (Viña del Mar, Chile, 1985) şi Andria (1991). A obţinut, de asemenea, premiul V la “J. Thibaud” (Paris, 1981), premiul IV la “Tibor Varga” (Sion, 1983) şi premiul IV la Concursul “P. I. Tschaikowsky” (Moscova, 1986).

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată şi re-invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Tschaikowsky Hall – Moscow, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Smetana Hall – Prague, St. John’s Smith Square – London, Finlandia Hall – Helsinki, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, precum şi cu Orchestrele Radio din Helsinki şi Madrid.

A colaborat cu maeştri cunoscuţi, ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel şi cu toţi dirijorii români. A efectuat numeroase turnee de concerte şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud. A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele apărând pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikowsky, Mendelssohn-Bartholdy, „Anotimpurile” de Vivaldi şi cu cele două Concerte compuse de George Lloyd, alături de renumita orchestră “Philarmonia” din Londra.

Cristian Orosanu 2Cristian OroşanuContrastul, lirismul, culorile şi stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului şi explică de ce auditorii şi orchestrele îl iubesc pe Cristian [Oroşanu].” (muzicolog Grigore Constantinescu)

Construită cu grijă şi seriozitate, reputaţia profesională a dirijorului Cristian Oroşanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiţie la care a câştigat locul doi, Cristian Oroşanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca.

În Japonia, are o relaţie deosebită cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, un ansamblu tânăr cu multe valenţe interpretative. A avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi  Ingo Metzmacher.

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov. Colaborarea cu Radio a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroşanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. El este absolvent a două Facultăţi ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, una de Interpretare şi cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi. S-a perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.

Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a avut colaborări deosebite cu ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Iaşi repertoriul său liric cuprinzând peste 35 de titluri.

Pentru activitatea artistică, a fost recompensat în 2005 cu Premiul Criticii Muzicale din România.

Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu a fost trei ani profesor de dirijat la Academia de muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca (începând din 1999). Conduce o clasă de dirijat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi (din 2010) şi a girat mai multe cursuri de măiestrie (2011, 2012, 2013 şi 2014) la Filamonica „Moldova” din Iaşi, Opera Naţională Iaşi şi la Filarmonica din Braşov.

Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt şi deţine titlul de doctor în muzică.

https://zch.ro/wp-content/uploads/2015/07/duminica.pdf