0:00

Urgență la… Urgențe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• în trei zile de weekend, medicii de la UPU au lucrat la foc continuu: răniți, tăiați, înjunghiați • recordul a fost atins acum două săptămâni, când într-o singură zi au fost primiți 190 de pacienți

În acest weekend de sărbătoare, medicii de la UPU au fost solicitați din plin. Pe holuri, în sala de așteptare și pe tărgi nu a mai fost loc. Cei mai mulți pacienți au venit de pe urma accidentelor rutiere. Un motociclist a murit în urma unui impact violent cu o mașină, iar 8 pacienți au fost răniți tot în evenimente rutiere. „Cei mai mulți au fost cu accidente vasculare cerebrale și accidente rutiere. Nu mai puțin de 7 pacienți au fost tratați în UPU, apoi au fost externați. Un pacient a fost dus în sala de chirurgie a Spitalului Județean Neamț, ca urmare a unui accident rutier. A fost diagnosticat cu fractură de splină și a fost operat, se află în continuare sub supraveghere de specialitate. Nu au lipsit în aceste zile nici cazurile de agresiuni și pacienții loviți la cap”, a spus Liliana Nicorescu, medic SMURD Neamț.

Același medic susține că sunt și mulți care vin cu titlu de urgență, dar simptomele pe care le prezintă nu confirmă acest statut, nu din prisma protocolului existent. Aceste cazuri, ușoare, nu reprezintă urgențe, nu intră sub niciun cod de alarmă, dar totuși aglomerează sălile de așteptare se aglomerează. Iar pacienții, dincolo de suferințele lor mai mult sau mai puțin grave, devin nerăbdători.

Ziua liberă acordată de guvernanți pentru cea de-a doua zi de Rusalii a început cu muncă multă pentru medicii de la Urgențe. La ora 10, erau deja mai mult de 15 pacienți în Triaj și cam tot atâția așteptau pe holuri. „Nu știm ce va fi până la sfârșitul zilei, dar a început cu mulți pacienți. Ziua liberă face ca cei mai mulți pacienți, care ar fi trebuit să ajungă în Policlinica Spitalului, să vină la noi”, a mai spus dr. Nicorescu.

* Record nedorit: 190 de pacienți într-o zi

Cifrele au fost confirmate, nu în Guinness Book, ci în registrul medical, de doctorii de la UPU a Spitalului județean Neamț. Deloc îmbucurătoare, cifrele vin să accentueze nemulțumirea medicilor, care se plâng de cât de greu e să lucreze în aceste condiții. „Cu două săptămâni în urmă, într-o zi de luni, au fost înregistrați 190 de pacienți. Puteți face calculul și dumneavoastră, ca să vedeți de câte minute de investigații a beneficiat un pacient. Nu se poate face o consultație completă în felul acesta. Asta mai ales în condițiile în care sunt doar 2 medici pe tură”, a spus dr. Andrei Dascălu, de la UPU Neamț.

Medicii sunt nemulțumiți și pentru că nu există un număr limitat de consultații pe care să-l acorde, bunăoară cum fac colegii lor medici de familie, care trag oblonul după 20 de consultații pe zi.

190 de pacienți în 24 de ore de muncă poate fi un record, dar ușor de depășit dacă pacienții continuă să vină la Urgențe pentru orice îi supără.

„Vin foarte mulți oameni direct la urgențe pentru tot felul de afecțiuni. Or, nu putem să lăsăm cazurile care sunt cu adevărat grave pentru orice fel de afecțiune, care poate fi tratată printr-un tratament dat de medicul de familie”, a adăugat dr. Dascălu.

Problema este cunoscută, dar situația nu se schimbă. Iar anii trec. Consultațiile se fac pe bandă rulantă, dar ar mai fi nevoie de personal. „Am comunicat conducerii faptul că este nevoie de personal. De mai multe ori. Dar nu se poate face nimic, pentru că multe posturi sunt blocate de la Ministerul Sănătății. Iar problema nu e numai de personal, ci și de spațiu. Doar cu 10 tărgi și 4 paturi nu putem face față”, a spus dr. Nicorescu.

* Plasme educative la UPU

Pe holurile din fața triajului, pacienții privesc plasmele agățate în perete. Pe ele rulează filmulețe cu teme medicale, prin care pacientul este informat. Unul din mesaje spune că „Personalul UPU este disponibil non-stop pentru dumneavoastră. Vă rugăm nu abuzați de acest lucru. Suntem doar 2 medici, 4 asistenți medicali, 2 brancardieri și infirmiere. Și suntem doar oameni… Vă mulțumim pentru înțelegere”.

Ca să priceapă mai bine mesajul și să se convingă că nu numai la noi se întâmplă asta, cei care așteaptă vizionează la TV apar imagini din alte colțuri ale lumii, unde pacienții în așteptare sunt la fel de mulți. La New York, de exemplu, sau la Ierusalim, sau prin Vietnam.

Alte informații utile se referă la serviciul de urgență gratuit 112, la metode de acordare a primului ajutor, plus prezentarea pacienților care au nevoie de consultații în policlinică sau la medicii specialiști, plus niște mesaje pentru descurajarea avortului.

Și, cum nicio promovare nu e marketing dacă nu se leagă de turism, mesajele de interes public de la UPU se încheie cu câteva obiective turistice, care pot fi vizitate eventual după ce pacienții și-au încheiat „vizita” în spital. „Pacienții se uită, dar cei mai mulți nu iau în considerare ce citesc. Unii colegi, mai pesimiști, spun că, până nu vor scoate bani din buzunare pentru consultații, pacienții nu vor învăța. Eu cred că în maximum 6 luni de zile, efectul acestor filmulețe se va vedea. Cel puțin în rândul celor mai tineri”, a mai spus dr. Dascălu.

Urgență la… Urgențe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Urgență la… Urgențe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Urgență la… Urgențe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Urgență la… Urgențe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian TEODOROF

Articolul precedentCasa Hălăucescu nu se face muzeu
Articolul următorÎncepe marea Evaluare Națională!

1 COMENTARIU

  1. „Unii colegi, mai pesimiști, spun că, până nu vor scoate bani din buzunare pentru consultații, pacienții nu vor învăța.”

    I-auzi. Colegii ăștia n-or fi plătiți din banii pacienților? Parcă plăteam lunar impozit pentru „sănătate”. Sau tot nu ajung banii de salariu plus plicurile cu „atenții”?

Comentariile sunt închise.