evaluare-nationala

• 4.800 de elevi din județ sunt așteptați să-și demonstreze cunoștințele de limba română astăzi și de matematică joi

Absolvenţii claselor a VIII-a se vor prezenta, astăzi, la prima probă, scrisă, din cadrul Evaluării Națională. Examenul va începe la ora 9, dar copiii trebuie să fie prezenți în sălile de examen la ora 8.30. Sunt aproximativ 4.800 de elevi din Neamț care intră în focurile examinării, proba de azi fiind la Limba și literatura română. Urmează joi, pe 27 iunie, proba la Matematică. Nu au reușit să intre în Evaluarea Națională 52 de repetenți și vreo 200 de corigenți, toți înregistrați în evidențele Inspectoratului școlar județean.

Este bine de precizat ce nu trebuie să ia copiii la ei în sala de examen: manuale, dicționare, notițe, însemnări care le-ar putea fi folositoare în rezolvarea subiectelor, precum și cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Aici intră și telefoane, tablete și alte gadgeturi. Dacă nu respectă aceste interdicții, indiferent că apucă sau nu să se folosească de ”auxiliare”, elevii vor fi dați afară din clasă de președintele comisiei și lucrarea le va fi notată cu 1 (unu), fără să conteze ce și cât au scris pe ea până la momentul abaterii.

Pentru fiecare probă scrisă, elevii au la dispoziție două ore, cronometrul urmând să pornească din momentul când primesc subiectele. Dacă din oareșce pricini, au greșit ceva pe foaie și vor să corecteze, copiii trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. Cei care au mai multe corecturi și tăieturi, care ar putea fi interpretate drept ”semne de recunoaștere” pot solicita alte coli tipizate ca să-și transcrie lucrarea, cu condiția să le permită timpul alocat, că nu se acordă suplimente.

Ca și la bacalaureat, se merge pe sistem de supraveghere video, în clasele în care se dă examenul, dar și în sălile unde se descarcă şi se multiplică subiectele şi în cele în care se preiau şi se depozitează lucrările scrise.

Pe 29 iunie, sâmbătă, până-n ora 16, se afișează rezultatele și tot în aceeași zi, până-n ora 19, se pot depune contestațiile. Rezultatele finale vor fi afișate pe 3 iulie.

Două zile mai târziu începe operațiunea ”redistribuirea”: în perioada 5-9 iulie, are loc completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de părinţii acestora, asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a. Prima etapă de admitere computerizată în licee este programată pe 16 iulie, iar în perioada 17-26 iulie elevii îşi vor depune dosarele de înscriere la şcolile în care au fost repartizaţi. În lista unui candidat se caută prima opțiune validă la care există locuri libere.

De-a lungul și de-a latul județului Neamț, sunt disponibile 175 de clase de liceu cu frecvență la zi, 3 clase de seral și 6 clase cu frecvență redusă. Pentru elevii din clasa a VIII-a care nu au încheiat socotelile cu școala a fost programată sesiunea de corigențe, în perioada 19-21 august. Dacă trec cu bine de asta, se vor putea înscrie la admiterea la liceu, pe locurile rămase libere, în a treia etapă de admitere.

* Calendar Evaluarea Națională 2013

      14 iunie             Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

17-19 iunie              Înscrierea la Evaluarea Naţională

      25 iunie             Limba şi literatura româna – proba scrisă

      26 iunie             Limba şi literatura maternă – proba scrisa

      27 iunie             Matematica – proba scrisa

      29 iunie             Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

      29 iunie             Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)

30 iunie – 2 iulie      Rezolvarea contestaţiilor

       3 iulie               Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Marian TEODOROF

Articolul precedentUrgență la… Urgențe
Articolul următorMica Veneție