Vineri, în cadrul intim al Casei memoriale „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ, conducerea Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor a avut o întâlnire cu scriitorii din Neamţ. Au fost prezenţi la Piatra Neamţ scriitorii Cassian Maria Spiridon (preşedintele filialei), Gellu Dorian, Adi Cristi şi Marius Chelaru. Împreună cu vicepreşedintele filialei, Adrian Alui Gheorghe, au discutat despre noul statut al Uniunii Scriitorilor, care va trebui aprobat într-o viitoare conferinţă naţională sau congres, şi au cules opinii şi propuneri de la scriitorii din Neamţ. De asemenea s-a discutat depre oportunităţi legate de deschiderea recentă, la Iaşi, a unei filiale a Institutului Cultural Român.

Au venit cu propuneri la viitorul Cristian Livescu, Emil Nicolae, Vasile Baghiu, Constantin Munteanu. Cel din urmă a punctat câteva propuneri concrete: înfiinţarea unei edituri de stat, cu buget propriu, sub direcţia Ministerului Culturii (nu a Uniunii Scriitorilor), cu secţii de proză, poezie, critică-eseu, iar editura să aibă şi o revistă proprie de literatură; promovarea unui ordin al Ministrului Culturii, prin care bibliotecile judeţene şi municipale să fie obligate să cumpere direct din edituri câte un exemplar din producţia editorială a scriitorilor membri ai Uniunii Scriitorilor; reîntoarcerea teatrelor sub conducerea unei direcţii specializate din Ministerul Culturii şi introducerea obligativităţii acestora de-a monta un număr de piese româneşti pe stagiune şi de a debuta, măcar o dată pe deceniu, un tânăr dramaturg român; înfiinţarea, în toate capitalele de judeţ, a câte unei librării a Uniunii Scriitorilor.

Cassian Maria Spiridon şi Marius Chelaru, în calitate şi de preşedinte, respectiv vicepreşedinte, ai Filialei Iaşi a Institutului Cultural Român, au avut vineri şi o primă întâlnire cu preşedintele Consiliului judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă. S-a discutat despre viitoare oportunităţi de parteneriat între cele două instituţii pentru promovarea activităţilor culturale la care vor participa personalităţi din domeniul cultural şi artistic din judeţul Neamţ. Au fost prezenţi la întâlnirea de vineri şi scriitorii din Neamţ Franciska Rucinski-Marienfeld (care a trăit până de curând în Germania), Radu Florescu, Cezar Ţucu, Gheorghe Hibovski şi Mihai Hanganu (şi în calitate de consilier al preşedintelui Consiliului judeţean Neamţ).

Articolul precedentDeputatul Vasile Cătălin Drăguşanu a deschis uşile biroului parlamentar
Articolul următorDouă cărţi de poezie