0:00

Trei clase de liceu, „dizolvate” de profesională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Trei clase de liceu din Neamț au fost „dizolvate” după ce elevii nu s-au arătat interesați să ocupe locurile disponibile. Este cazul Colegiului Tehnic (Forestier) Piatra Neamț unde a rămas neocupată o clasă cu specializarea Silvicultură. O altă unitate școlară este Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman, unde nu s-a reușit completarea unei clase cu specializarea Tehnician în activități economice. De asemenea, o clasă de Tehnicieni în construcții și instalații a rămas „vacantă” la Liceul Tehnologic „Ruset-Roznovanu” Roznov. Unul din cele mai importante motive care a dus la imposibilitatea școlilor de a acoperi aceste locuri îl reprezintă, așa cum afirmă inspectorii școlari, oferta școlilor profesionale cu durată de 3 ani.

Începând din septembrie a.c., învățământul profesional de scurtă durată se poate desfășura și de-a lungul a 3 ani, începând din clasa a IX-a. De la momentul lansării lui, de anul trecut, și până acum, acest tip de școală profesională avea o durată de 2 ani și începea în clasa a X-a, având în vedere că Legea educației prevedea la acea vreme trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu. Potrivit inspectorului școlar general adjunct Gabriela Banu, oferta școlilor profesionale a fost una reușită.

„La școlile profesionale cu durată de 3 ani s-au ocupat toate clasele. A existat un interes deosebit pentru clasele de profesională, iar acest lucru nu poate decât să ne confirme că era nevoie de aceste școli”, a spus inspectorul Gabriela Banu.

Inspectorii mai spun că acest fenomen era previzibil deoarece, elevii de la profesională primesc 200 lei lunar, ca bursă de studii, cât şi susţinere financiară din partea companiei la care fac practică. Totodată, absolvenții acestei forme de învățământ vor primi certificate de calificare profesională care sunt valabile în UE. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCaravana microbuzelor școlare pleacă de la TT
Articolul următorDureri de măsele gratuite pentru pietreni