tantariTrei persoane au fost diagnosticate cu meningită, în luna august, dintre care un adolescent de 17 ani. La nici unul, însă, nu a fost confirmat virusul West Nile, după ce au fost prelevate probe de la pacienți și analizate în laborator. „Este vorba de doi pacienți cu vârste de peste 60 de ani și un tânăr de 17 ani, doi din mediul rural și unul din mediul urban, cazuri înregistrate în luna august. Li s-au prelevat probe și s-a verificat dacă infecția a fost produsă cu virusul West Nile, dar a fost infirmată această etiologie. Sunt cazuri de meningită virală de altă cauză”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Neamț. Săptămâna aceasta au fost confirmați 23 de bolnavi infectați cu virusul West Nile în țară, dintre care 4 în județul Iași și unul în județul Bacău.

Medicii atrag atenția că infecția cu virusul West Nile apare, cel mai adesea, vara târziu, după perioade de ploi și inundații, urmate de încălzire. Virusul se transmite prin înțepătura țânțarilor infectați, care îl preiau de la păsările infectate. Boala la om apare după o perioadă de incubație de 5-15 zile, primele simptome apar după 3-14 zile de la înțepătura țânțarului. Cea mai severă formă de boală este meningo-encefalita, cu simptome precum febră mare, durere intensă de cap, rigiditate a gâtului, lumina este deranjantă, convulsii, dezorientare, pierderea vederii, comă. Majoritatea celor infectați cu virusul West Nile nu au simptome, 4 din 5 persoane infectate neprezentând nici un semn de boală și, potrivit DSP Neamț, circa 20% pot avea semne ușoare de infecție, alături de febră și dureri de cap, boala putându-se manifesta și prin grețuri, vărsături, diaree, dureri articulare, urticarie. Aceste simptome pot dura între 7 și 10 zile. Pentru formele ușoare și medii nu există un anumit tratament, dar cazurile grave trebuie neapărat internate pentru tratament în spital.

DSP Neamț recomandă prevenirea îmbolnăvirii printr-o serie de măsuri care țin țânțarii la distanță: plase la uși și la ferestre, aparate contra insectelor, utilizarea unor creme speciale de protecție care trebuie aplicate pe piele (mai puțin în jurul ochilor), evitarea plimbărilor prin locurile cu vegetație înaltă și umiditate crescută, dar și îndepărtarea surselor care atrag țânțarii din gospodării și localități (apă stătută, gunoi menajer).

(C.I.)

Articolul precedentUn bătrân de 90 de ani și-a dat foc la casă pentru că-l durea urechea
Articolul următorNEAMȚ Arestații – singurii care stau, cu adevărat, la răcoare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.