0:00

Actualizare. S-a înregistrat primul deces din țară cauzat de virusul West Nile. Este vorba de o persoană în vârstă de 83 de ani, din localitatea Bosanci, județul Suceava. Pacientul a ajuns la spital în stare gravă, fiind diagnosticat cu meningită provocată de virusul West Nile și, pe fondul unor afecțiuni cronice grave, nu a mai putut fi salvat. Potrivit presei locale alte două persoane, de 81 și 88 de ani, au fost internate cu același diagnostic. Primul are o evoluție favorabilă, însă celălalt este în stare gravă, ambii fiind la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. A fost informat și Centrul de Transfuzii Suceava pentru măsuri suplimentare de verificare a sângelui de la donatori.

Știre inițială: Direcția de Sănătate Publică Neamț atrage atenția asupra bolii infecțioase care se transmite prin înțepătura de țânțar, West Nile. Până la finele primei decade a lunii august în țară s-au înregistrat 5 cazuri, nici unul însă în Regiunea Nord Est.

Temperaturile ridicate și valurile de căldură care urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar. În România, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 08.08.2024 s-au înregistrat 6 cazuri dintre care 5 cazuri confirmate și 1 caz probabil de infecție cu virusul West Nile. Distribuția pe județe a cazurilor este: municipiul București (2), județul Bistrița Năsăud (1), județul Dâmbovița (1), județul Mureș (1) și jud. Satu Mare (1)”, conform DSP Neamț.Avertizare DSP Neamț referitor la virusul West Nile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Virusul se transmite prin înțepătura de țânțar, cele mai expuse riscului îmbolnăvirii fiind persoanele de peste 50 de ani. Perioada de incubație este de 3 – 14 zile, cea mai severă formă a bolii fiind meningita/encefalita, forma moderată manifestându-se ca un sindrom febril. Totuși, aproximativ 89% dintre persoane, 4 din 5, sunt asimtomatice. Pentru a ne proteja specialiștii recomandă folosirea plaselor la uși și ferestre, purtarea de bluze și pantaloni lungi și deschise la culoare, folosirea substanțelor de protecție ( creme sau spray-uri), evitarea plimbărilor în locurile cu multă vegetație și umiditate, precum și desecarea bălților din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor cu apă stătută și a gunoiului menajer.

FOTO: DSP Neamț

(G. S.)

Articolul precedentUn copil de 8 ani a fost lovit de o mașină în Săbăoani
Articolul următorVIDEO. Incendiu în Piatra-Neamț. Pompierii intervin la un bloc de pe strada Plevnei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.