0:00

Traficanţii care droghează minori rămân în libertate, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProcurorii DIICOT Neamţ n-au reuşit să obţină nici la instanţa superioară arestarea a opt dintre membrii reţelei de traficanţi de etnobotanice. După ce-au studiat dosarul, magistraţii de la Curtea de Apel Bacău au decis: „În baza art. 425/1 al.7 pct.1 lit.b cu referire la art. 204 C.p.p. respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-DIICOT, Biroul Teritorial Neamţ împotriva încheierii nr. 29/U din 29.05.2015 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Neamţ în dosarul 1674/103/2015. În baza art. 275 al.3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi. 8.06.2015”. 
Urmarea este că Ionuţ Ovidiu Ciupercă, Teodor Silviu Culbece, Silviu Ionuţ Galu, Cosmin Nistor, Viorel Daniel Iacob, Claudiu George Vicol, Nona Ştefania Mihalache şi Vasile Ştefan Trifan rămân sub control judiciar, aşa cum a stabilit Tribunalul Neamţ. Cei opt fac parte dintr-o reţea de 41 de tineri care se ocupă cu vânzarea de substanţe psihotrope minorilor, cel mai tânăr consumator identificat de procurorii DIICOT având doar 14 ani. Anchetatorii au stabilit că numai în ultimele 6 luni, reţeaua a primit, printr-o firmă de curierat, peste 300 de colete cu substanţe interzise, în valoare de peste 70.000 de lei. Cu toate acestea, atât judecătorii din Neamţ, cât şi cei din Bacău au decis să-i lase în libertate.

Faptul că, în ultimii ani, România a ajuns dintr-o ţară de tranzit, una de consumatori de droguri de toate tipurile nu este neapărat o problemă aflată în „curtea” justiţiei, cât a şcolii, a serviciilor specializate în prevenirea consumului de stupefiante şi, evident, a familiei. Însă faptul că traficanţii sunt lăsaţi liberi şi după ce li s-a probat activitatea, iar de cele mai multe ori primesc pedepse cu suspendare, în vreme ce în Malaezia, de exemplu, plătesc cu viaţa, arată că justiţia din România este încă mult prea blândă. Iar costurile unei astfel de clemenţe nejustificate se văd în timp. (C. MIRCEA)

Alte detalii despre caz, aici şi aici.

Articolul precedentAJOFM NEAMŢ: LOCURI DE MUNCĂ VACANTE
Articolul următorEmil Brumaru la Biblioteca „G. T. Kirileanu” din Piatra-Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.